Kultura
0

Konjic: Otvorena izložba slika iz riznice Franjevačkog samostana

FENA
U okviru svečanosti obilježavanja 16. juna, Dana općine Konjic, u srijedu je otvorena izložba slika iz riznice Franjevačkog samostana. Izložbu je u Samostanu pripremio HKD ''Napredak'' - podružnica Konjic, a otvorila ju je Biljana Handžo, pomoćnica načelnika Općine za kulturu.

Izložba se sastoji od 28 vrijednih slika koje do sada javnost nije vidjela, a koje su konjički fratri prikupljali posljednjih 20 godina, posebno fra Luka Marić i fra Svetozar Kraljević, te sadašnji gvardijan Samostana fra Antony Burside, župnik fra Petar Drmić i drugi.

Izložba se sastoji i od djela akademskih slikara Ede Murtića, Hame Ibrulja, Berislava Žilića, Davora Runtića Sivog, te Ljube Jurića, Dane Karačića, Susan Williams, Zlatka Mehlera i drugih.

Svečanosti obilježavanja Dana općine trajat će 12 dana, sastoje se od 28 sadržaja i to 12 sportskih, 10 kulturnih i šest ostalih, a u pripremanju programa, pored sportskih i kulturnih društva, učestvuju šahisti, planinari, tavlaši i boćari.

Slijedeća aktivnost u programu obilježavanja Dana općine je otvoreno prvenstvo grada u tavli i modna revija koji se organizuju 8. juna, a 9. svoj doprinos svečanostima dat će Karate - klub ''Bošnjak'' (''Konjic - open 2007.'') i Rukometni klub ''Neretva'', organizujući turnir za kadete i kadetkinje.