Kultura
0

Konjic: Festivalski dani srednjoškolaca od 17. do 27. aprila

FENA
Šesti festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine bit će održan od 17. do 27. aprila u Konjicu, kada će publika vidjeti 34 predstave s više od 600 učesnika, koji dolaze iz 22 grada BiH.

Na velikoj sceni Doma kulture, deset dana smjenjivat će se mladi autori, režiseri i glumci - srednjoškolci iz Sarajeva, Brčkog, Banje Luke, Tuzle, Ljubuškog, Mostara, Doboja, Viteza, Travnika, Bugojna, Olova, Banovića, Srpca, Srebrenika, Trebinja, Živinica, Banovića, Livna, Gračanice, Goražda, Tešnja i Konjica.

Mladi stvaraoci pripremili su predstave "Ženidba" (N. Gogolj), "Zmija" (F. Hadžić), "Pomrčina krvi" (A. Muradbegović), "Zaboravljeni" (S. Beket), "Garavi sokak" (M. Antić), "Gospođa ministarka" (B. Nušić), "Zeleno busenje" ( E. Mulabdić), "Ženski razgovori" (D. Radović), "Bosna od sna" (M. Dizdar), "Mistike" (M. Ć. Ćatić), "Gospodin Foka" (G. Mihić) i druge.

Sve će ocjenjivati i nagrade dodijeliti stručni žiri u sastavu Hamica Nametak, Vanda Boban, Miroljub Mijatović, Asja Krsmanović i Goran Karanović.

Festival se otvara u četvrtak u 18.30 sati, predstavom "Ženidba" koju igraju glumci BZK Preporod iz Brčkog, a iste večeri predstavit će se i glumci iz Ljubuškog, Tuzle i Banje Luke.