Kultura
18

Konferencija "Umjetnost baleta danas": Ugledni baletni stručnjaci iz regije u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ovogodišnje izdanje Balet Festa koje je za razliku od prethodnih godina održano u nešto drugačijem formatu, približava se kraju.

Nakon sjajne baletne predstave "Ptice" u izvedbi beogradskog Bitef Dance Company, te gostovanja izuzetnog baletnog pedagoga Andreja Karačinceva koji je održao dvonedjeljni master class, na red dolazi i Prva regionalna konferencija na temu "Umjetnost baleta danas".

Konferencija će se održati 17. i 18. novembra 2015. godine, a uz učeśće baletskih stručnjaka i stručnjakinja iz regije. Na konferenciji će se otvoriti važna pitanja o očuvanju, tradiciji i razvoju baleta u savremenom dobu.

Tom prilikom, prvi put će se nakon 20 godina, na jednom mjestu naći i umjetnički voditelji baleta iz regiona. U radu će učestvovati gosti iz regiona, Sanja Nešković-Peršin iz Slovenije, Konstantin Kostjukov iz Srbije, Goran Božinov iz Makedonije, Leonard Jakovina iz Zagreba, Jelena Kajgo iz Srbije i Belma Čečo-Bakrač iz BiH.

"Učestvujući na konferenciji, gosti će pokušati otvoriti pitanja i odgovoriti na njih, dotaći se onoga što ih tišti ili raduje. Govorit će se o očuvanju klasike i tradicije, razvoju baleta na savremenom putu, kako zapošljavamo strance-umjetnike, koji je značaj institucije baleta u regionu, obrazovanju igrača… Nadam se da ćemo doći do zaključaka i reći jasno da li zaista želimo umjetnost baleta u ovom obliku i da li ona zavređuje da postoji ili ja na sceni nešto drugo. Da li se urušava, da li je umjetnost baleta nešto što našoj i drugim sredinama ne treba ili treba u nekom drugom obliku", rekla je Edina Papo, umjetnička direktorica Balet Festa.

Konferencija će biti ujedno i prilika da ljubitelji pokreta i muzike više saznaju o baletu. Želja organizatora Balet Festa 2015 je i aktivno uključivanje svih novinara u rad konferencije, u okviru koje će predstavnici sedme sile ravnopravno sa gostima imati priliku da kreiraju teme, pitanja, odgovore, te na kraju donose zajedničke zaključke.