Kultura
35

Konferencija u Mostaru: Hasan Zijaija Mostarac je bio najveći bosanski divanski pjesnik

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Konferencija na temu "Najstariji i najveći bosanski divanski pjesnik" o Hasani Zijaiji Mostarcu održana je danas u organizaciji Turskog kulturnog centra Yunus Emre, uz podršku Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Konferencija je u amfiteatru ovog fakulteta okupila studente i ljubitelje pisane riječi, a o liku i djelu velikana mostarske kulturne povijesti s velikim zadovoljstvom je govorila doc. dr. Muberra Gurgendereli, koja je prije 20 godina počela aktivno istraživati život i djelo ovog pjesnika za svoj doktorski rad.

"Nakon dugogodišnjeg istraživanja i izabiranja doktorskog rada u jednoj biblioteci sam naišla na knjigu plavih korica i u njoj pronašla mnogo zanimljivosti o Hasanu Zijaiji Mostarcu. U jednoj njegovoj pjesmi je čak naveden podatak kad je točno izgrađen Stari most", kazala je Gurgendereli navodeći kako joj je svaka nova informacija bila motiv da sazna još više.

Hasan Zijaija Mostarac je, kako je istakla, živio u 16. stoljeću i jedan je od najstarijih bosanskih divanskih pjesnika. Iako je stekao slavu na Balkanu, posebno u Bosni, samo je nekoliko radova napisano o njegovom životu.

"Tek nakon analize Mesnevije o šejh Sananu i objavljivanja jedinog primjerka Divana, došli smo do podataka o njegovom životu i djelima. Divan se nalazi u biblioteci Selimiye u Edirnama. Nakon objavljivanja, ova djela su poslužila kao izvor mnogima radovima u Bosni i Turskoj", kazala je Gurgendereli.

Jedini primjerak Zijajinog Divana, koji je jedan od divana na turskom jeziku, su, kako je kazala, dugo tražili istraživači osmanske književnosti iz BiH. Pronalazak ovog divana u Edirnama stoga je  izazvao njihovu veliku pažnju.

Zijajija Mostarac je napisao i tarih na natpisu mostarskog Starog mosta - koji je jedan od najvažnijih djela arhitekture koje simbolizira Balkan. Ovog natpisa danas nema. 

Stoga je u želji da mladima prenese svoje znanje Gurgendereli rado došla u Mostar govoriti o impresijama s kojim se susretala prilikom istraživanja.

"Radujem se da sam danas u Mostaru i da imam priliku govoriti o Hasanu Zijaiji Mostarcu i uživati u njegovom prelijepom gradu", kazala je Gurgendereli.

Voljela bi, kazala je, i u drugim gradovima govoriti o ovome pjesniku, ali je priznala da je posebno zadovoljstvo govoriti u Mostaru iz kojeg Zijaija Mostarac potječe.

Na izlaganju i predstavljanju "najstarijeg i najvećeg bosanskog divanskog pjesnika" Gurgendereli je zahvalio direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre Yunus Dilber . U znak sjećanja na grad Hasana Zijaijaa Mostarca, uručio joj je umjetničku sliku koja će je podsjećati na Mostar.