Kultura
0

Konferencija "Media Literacy" u Mediacentru Sarajevo

Klix.ba
Danas u 10 sati u sarajevskom Mediacentru počela je jednodnevna konferencija "Media Literacy", kao dio šireg projekta namijenjenog obrazovanju iz oblasti medija za učenike srednjih škola.

Želeći da se ukaže na značaj i ulogu medija u naučno - odgojnom procesu, MEDIACENTAR Sarajevo i Fond Otvoreno društvo BiH, u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih država - Office of Public Affairs (OPA), uz podršku projekta CIVITAS – međunarodnog programa građanskog obrazovanja, pokrenuli su projekat Media Literacy - obrazovanje iz oblasti medija za učenike srednjih škola.

Masovni mediji su komunikacijska sredstva i ustanove koji djeluju na veliki broj čitalaca, slušalaca i gledalaca (štampa, radio, TV). Oni su sastavni dio našeg svakodnevnog života. Moćno utiču na naše mišljenje, definišu naše stavove i umnogome određuju naše ponašanje. Brzina razmjene informacija i njena dostupnost čine naša znanja i vidike širim i upotrebljivijim na svim nivoima djelovanja.

Cilj projekta je razvijanje informiranog, kompetentnog i aktivnog građanina koji će biti posvećen razvoju demokratskog društva. Kako su mediji sastavni dio našeg svakodnevnog života, o njihovoj ulozi i uticaju ne treba mnogo govoriti. Ciljnu grupu predstavlja jedanaest srednjih škola iz Bosne i Hercegovine.