Kultura
42

Koncertom u Domu OSBiH otvaranje Sarajevo Chamber Music Festivala

FENA
Prvi dani Sarajevo Chamber Music Festivala (SCMF) obilježeni su aktivnostima obrazovnog segmenta SCMF-a - Sarajevo Chamber Music Institutom u kojem sudjeluju studenti muzike s područja jugoistočne Europe.
SCMI je u godinama djelovanja postao najznačajniji regionalni obrazovni program u oblasti kamernog muziciranja. Majstorske radionice i predavanja vode članovi Manhattan String Quarteta u saradnji s gostima koncertnog programa SCMF i profesorima Muzičke akademije u Sarajevu.

Ove godine studenti će u danima festivala prolaziti kroz iscrpan program majstorskih radionica i predavanja pod mentorstvom američke violinistice Deborah Wong, njujorškog pijanističkog dua Stephanie & Saar, te pijaniste Stephena Goslinga.

Uz njih, radionice će voditi i virtuozni hrvatsko-američki pijanista Kemal Gekić, kao i slavni turski izvođači - violinista i dirigent Hakan Şensoy i violončelistica Şafak Erişkin, uz bh. violončelisticu Belmu Alić.

Sve nastavnike SCMI predvodit će članovi Manhattan String Quarteta koji će 26. augusta otvoriti 5. SCMF koncertom u Domu Oružanih snaga BiH, uz uvod u koncertni program Ivana Čavlovića.

Kruna osmodnevnog rada mladih umjetnika bit će i završna ceremonija SCMF 2015 1. septembra u Zemaljskom muzeju BiH kada će izvesti svojevrsni aktivistički muzički performans kroz izvedbe najznačajnijih djela Beeethovena, Brahmsa, Ivesa i drugih, a u znak podrške inicijativi #jasammuzej.

Ovaj i svi drugi koncerti na 5. SCMF su besplatni za sve posjetitelje i slušatelje, u uvjerenju da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo, saopćeno je iz Direkcije Sarajevo Chamber Music Festivala.