Kultura
0

Koncertom sevdaha obilježen početak projekta "Sevdalinka i mladi"

FENA
Projekcijom dokumentarnog filma o Bošnjačkom institutu sevdaha te polusatnim koncertom članova ovog instituta s Omerom Pobrićem na čelu danas je u Bosanskom kulturnom centru svečano obilježen početak projekta "Sevdalinka i mladi" Mješovite srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva.

Cilj projekta koji će trajati šest mjeseci jeste približavanje omladine sevdalinci kao kulturno-historijskom naslijeđu BiH. Učenici ove škole će u okviru projekta učiti o sevdalinci posjetom Institutu sevdaha, obnovljenoj kući Alije Đerzeleza te KUD-a "Baščaršija".

"Veoma je bitno da u ovoj poplavi turbo-folka djeca dobiju priliku da nauče nešto o istinskim vrijednostima bh. tradicije. Pored sevdalinki, djeca će upoznati običaje, tradiciju i nošnje naroda u BiH", izjavio je za Fenu direktor Mješovite škole Jusuf Murtić.

Projekt "Sevdalinka i mladi" realizira se u okviru vannastavnih aktivnosti, a veliko finale doživjet će u maju 2008., kada će učesnici projekta izvesti predstavu inspiriranu sevdalinkom "Smrt braće Morića".