Praznik umjetničke muzike
0

Koncertom Richarda Bone večeras počinje 15. Jazz Fest

Sarajevo-x.com
Richard Bona nastupa u BKC-u
Richard Bona nastupa u BKC-u
Večeras u 20 sati koncertom kamerunskog basiste i pjevača Richarda Bone na sceni Bosanskog kulturnog centra bit će otvoren 15. Jazz Fest Sarajevo 2011.

Ovaj izvanredni muzičar i očaravajući vokalista, jedan je od najcjenjenijih basista našeg vremena. Radi se o umjetniku koji je iz malog sela na istoku Kameruna došao do nominacije za Grammy i velikih koncertnih pozornica širom svijeta, dijeleći ih sa muzičkim velikanima poput Salifa Keite, Didiera Lockwooda, Mikea Sterna, Pata Methenyja ili Joea Zawinula.

Prvog dana 15. Jazz Festa nakon Richarda Bone, također u Bosanskom kulturnom centru, predstavit će se i slavni The Rosenberg Trio.

Ovaj ansambl postao je sinonim za jazz manouche ili gypsy jazz. Svojim vještim i nadahnutim interpretacijama The Rosenberg Trio nastavlja tradiciju posebne tehnike jazza, sa romskim temperamentom i neodoljivim swingom, koju je utemeljio čuveni Django Reinhardt.

Ovogodišnji Jazz Fest, kao svojevrsni praznik umjetničke muzike u Sarajevu trajat će do 6. novembra a tokom festivala predstavit će program koji nudi pregled aktuelne muzičke scene danas. Ulaznice za sve festivalske programe možete kupiti u box officeu u Bosanskom kulturnom centru, svakim danom od 12.00 do 22.00.

Ukoliko ne uspijete pogledati neke od koncerata ovogodišnjeg Jazz Festa, o festivalu i njegovim programima u narednim danima izvještavat će vas saradnik Sarajevo-x.coma Dario Bevanda.