Kultura
189

Koncertom Aide Muharemagić-Gavrilov u Tuzli počeo prvi bh. Piano Fest "Tattile"

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Koncertom pijanistice Aide Muharemagić-Gavrilov večeras je u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli počeo prvi bh. Piano Fest pod nazivom "Tattile".

Riječ je o festivalu klasične muzike sa posebnim akcentom na klavirsku muziku i pedagogiju te metodiku rada u nastavi.

Svi oni koji su odlučili krenuti put tuzlanskog BKC-a bili su u prilici uživati u klavirskim izvedbama poznate tuzlanske pijanistice sa adresom u Španiji.

Muharemagić-Gavrilov smatra da je ovaj festival od velikog značaja s obzirom da daje veliki uticaj u segmentu popularizacije klavirske muzike u BiH.

"Klasična muzika je prilično zapostavljena jer se smatra nečim jako ozbiljnim i nečim što se svira kad su sahrane i žalosti. Mislim da su kurikulumi u muzičkim školama u BiH jako zastarjeli, a ja volim raditi na popularizaciji ovakve vrste muzike. Volim pričati sa publikom, volim da objašnjavam komade koje sviram i mislim da je ova ideja fantastična. Nadam se da ćemo se družiti godinama", ističe Muharemagić-Gavrilov.

Pored nekoliko koncerata klasične muzike u programu festivala su i seminari, radionice, ali i masterclass radionice.

Shodno pomenutom, "Tattile" će upotpuniti predavači, odnosno svjetski priznati pijanisti, profesori i stručnjaci u svojim oblastima Aida Muharemagić-Gavrilov, Planinka Jurišić-Atić, Selma Porobić i Dragoljub Dragan Šobajić.

"Cilj festivala je razmjena iskustava između učenika, nastavnika i roditelja kada su u pitanju učenje i vještine, a kako bi se zadržali mladi talenti u BiH. Nadam se da ćemo za vrijeme trajanja festivala svi nešto novo naučiti, ali i da ćemo se družiti", kaže koordinatorica festivala Nermina Durmišević.

Prvi bh. Piano Fest "Tattile" bit će završen u nedjelju koncertom učenika masterclass radionice Planinke Jurišić-Atić.