Kultura
0

Koncertna promocija Sanela Redžića

Sarajevo-x.com
Mladi tuzlanski gitarista Sanel Redžić, 8. juna će održati koncert u Narodnom pozorištu u Tuzli. Povod je objavljivanje njegovog prvog albuma za izdavačku kuću Gramofon.

Ovaj osamnaestogodišnjak do sada je osvojio brojna priznanja na međunarodnim i domaćim takmičenjima, te dobio odlične kritike za svoje dosadašnje nastupe u Evropi. Njegov prvjenac je producirao Edin Zubčević dok je koproducent profesor Predrag Stanković u čijoj je klasi Sanel završio Srednju muzičku školu.

Nakon objavljivanja prvog albuma na kojem su se našla djela Domenica Scarlattija, Johanna Kaspara Mertza, Augustina Barriosa Mangore, Vicentea Asencija, Rolanda Dyensa, te Carla Domeniconija, opća je ocjena kritičara da je Redžićev senzibilitet za klasičnu gitaru rijedak na ovim prostorima, te kako je riječ o umjetniku pred kojim je sjajna muzička karijera.

Repertoar koji Sanel izvodi na nastupima opsegom i složenošću uveliko nadilazi očekivanja, te dokazuje njegovu tehniku, muzikalnost i interpretatorski talenat. Tako je Miroslav Tadić ocijenio kako ovaj izuzetno talentovani gitarista pokazuje muzičku zrelost rijetku za njegove godine. Na promotivnom solo koncertu u Tuzli Sanel će izvesti djela Bacha, Aguada, Rodriga i Domeniconija, dok će Rodrigovu kompoziciju Concierto de Aranjuez (končerto de Aranjuez) izvesti uz klavirsku pratnju Ene Ovčine.

Koncert koji će biti održan 8. juna bit će ujedno i maturski koncert kojim će Sanel obilježiti završetak svog srednjoškolskog obrazovanja. Osnovnu i srednju muzičku školu u Tuzli završio je kao učenik generacije, a školovanje će nastaviti na prestižnoj akademiji Franz Liszt u Weimaru u klasi prof. Thomasa Müllera-Peringa.