Kultura
0

Koncerti u Tuzli, Sarajevu i Mostaru

Sarajevo-x.com
Ambasade Češke, Njemačke, Mađarske, Slovenije, Poljske i Slovačke, članice organizacije EUNIC u Bosni i Hercegovini, organiziraju u Tuzli, Sarajevu i Mostaru koncerte Central European Jazz Connectiona i Sebastian Gahler Trija.

Trio pijaniste Sebastiana Gahlera nastupit će u tuzlanskom Narodnom pozorištu u subotu 20. juna, s početkom u 20.00. Riječ je o triju kojeg još čine kontrabasista Nico Brandenburg i bubnjar Rene Marx. Ovi umjetnici sarađuju u različitim muzičkim skupinama dugi niz godina, a njihovo muziciranje koje odlikuje međusobno razumijevanje donosi autorske kompozicije Sebastiana Gahlera. Ovog mladog muzičara ugledni je magazin Jazzthing nazvao “zvijezdom u usponu”.

Ulaz na koncert trija Sebastiana Gahlera je besplatan, kao i ulaz na nastupe Central European Jazz Connectiona koji će biti održani u Sarajevu i Mostaru.

Central European Jazz Connection je sekstet kojeg čine umjetnici iz pet evropskih zemalja: basista Jaromir Honzak, bubnjar Tomaš Hobzek, trubač Fekete-Kovacz Kornél, pijanista Kuba Stankiewicz, saksofonista Primož Fleischman i gitarista Matuš Jakabčic. Koncert u Sarajevu bit će održan u The Clubu u ponedjeljak 22. juna u 20.00, dok će mostarska publika u nastupu istog ansambla moći uživati u utorak 23. juna u OKC-u Abrašević. Početak koncerta u Mostaru je u 21.00.

Cilj udruženja EUNIC (Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije) je promocija kulturnih različitosti i razmjene između društava Evropske unije, te jačanje dijaloga i kulturne saradnje sa zemljama izvan Unije. Koncerte su pomogli i Adria Airways, OHL ŽS, Floriol, SHP Celex, Merkur, Hermes Softlab, Pristop, NLB Tuzlanska banka, NLB Razvojna banka, Hidria, Uniklima, Triglav BH Osiguranje, Kovinoplastika d.o.o., Petrol BH Company, Lek, Špica Systems.

Ulaz na koncerte je besplatan.