Kultura
57

Koncert u rodnoj Tuzli: Sanel Redžić i Dejan Ivanović oduševili publiku

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Gitaristi svjetskog glasa Sanel Redžić i Dejan Ivanović večeras su u tuzlanskom Ateljeu Ismet Mujezinović upriličili zajednički koncert. Prisutnima su odsvirali melodije svjetskih kompozitora, a da su tuzlanski poklonici klasične muzike uživali u ovoj noći potvrdili su aplauzi koji su se nerijetko mogli čuti.

"Za vrijeme večerašnjeg koncerta predstavio sam se sa četiri kompozicije, a bila je zastupljena barokna, klasična i romantična muzika od prije 300 pa sve do 30 godina unazad. Kada je riječ o rodnom gradu, meni je velika čast i zadovoljstvo kada imam priliku svirati u Tuzli. S druge strane, postoji i određen nivo odgovornosti kada svirate pred svojim sugrađanima, odnosno ljudima koji prate moj rad od malih nogu pa sve do danas", kazao je za Klix.ba Redžić.

Pod posebnom emocijom ove noći bio je i Dejan Ivanović koji nekoliko godina nije svirao pred svojom, tuzlanskom, publikom.

"Lijepo je biti u Tuzli nakon određenog vremenskog perioda. Na ovom koncertu sam želio napraviti vezu između različitih epoha i ugođaja, počevši sa baroknom muzikom, preko klasične pa sve do savremenih kompozitora", istakao je Ivanović.

Uvertira u ljetnu školu gitare

Ovaj koncert predstavljao je uvertiru u ljetnu školu gitare koja će od sutra do 14. augusta ove godine biti upriličena u ugodnom ambijentu izletišta Zlača kod Banovića.

Kao predavač, pored Redžića i Ivanovića potpisuje se i vrsni profesor gitare Predrag Stanković.

Oni će u narednim danima dio svog znanja nesebično prenositi na mlade gitariste sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije te Belgije.

Kao kruna 14. augusta će u Tuzli uslijediti zajednički koncert 15 polaznika spomenute škole koji će stečena znanja prezentirati prisutnim ljubiteljima ovakve vrste muzike.

Ideju za jedan ovakav projekat Redžić je u sebi nosio još od 2009. godine, međutim, kako je istakao u razgovoru za Klix.ba, pravo vrijeme za realizaciju nastupilo je tek ove godine.

"U smislu razvijanja ove ideje mislim da sam tek sad na neki način sazrio. Na ovoj ideji intenzivno je radila jedna manja grupa ljudi od decembra prošle godine, a zamisao je da tri profesora svoje znanje i iskustva prenesu na mlađe generacije. Okupili smo maksimalan broj od 15 učenika koji već pohađaju osnovnu ili srednju muzičku školu. Mislim da će od ovoga nastati nešto jako lijepo, a želja mi je da sve ovo preraste u jednu veliku internacionalnu školu", kazao je Redžić.

Talentovani gitaristi

Prema riječima profesora Predraga Stankovića svih 15 polaznika slove za talentovane gitariste, a u narednim danima ih očekuje intenzivna edukacija kojom će unaprijediti svoja već stečena znanja.

"Iskreno se nadamo da će ova škola biti jedan stimulans za mlade gitariste kako bi postigli dodatne uspjehe te se podigli na veće nivoe. Bez ovoga nema odlaska na takmičenja. Bez odlaska na takmičenja nema koncerata. I to je put za mlade muzičare i umjetnike", dodao je Stanković.

Ivanović je mišljenja da ova škola predstavlja početak jednog novog iskustva u Tuzli kada je riječ o gitari kao instrumentu.

"Mislim da je pokretanje jedne ovakve škole gitare Tuzla već odavno zaslužila", nastavio je Ivanović.

Polaznici ljetne škole gitare nakon večerašnjeg koncerta kojem su prisustvovali u Tuzli krenuli su put izletišta Zlača, gdje od sutra, kako smo već i rekli, počinju sa intenzivnim radom.