Kultura
2

Koncert solista Sarajevske filharmonije u četvrtak

Klix.ba
Sarajevska filharmonija se, nakon uspješnog koncerta na otvorenom na kojem je izvela muziku iz filmova, vraća svom redovnom repertoaru.
Na koncertu koji će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo u četvrtak 15. maja predstavit će se solisti Sarajevske filharmonije Arijana Zupčević - violina i Etleva Karadža - viola, pod dirigentskom palicom Samre Gulamović.

Nastupit će u Mozartovoj Sinfoniji concertante, djelu u kojem je Mozart eksperimentisao s koncertnim i simfonijskim stilom stvorivši kompleksnu solističku i orkestralu dinamiku. Sinfonia concertante je djelo poznato po svojoj toploj ekspanzivnosti, a posebno je ugodan drugi stav Andante sa svojim zanosnim dijalogom između dva solista. Mozartov kratak život (1756.-1791.) ostavio je vjerojatno najdublji pečat u velikoj i bogatoj knjizi svjetske muzičke kulture.

U drugom dijelu koncerta bit će izvedena 7. simfonija još jednog velikana, Ludwig van Beethovena, praizvedena sa velikim uspjehom u Beču 1813. godine kojom je dirigovao sam kompozitor.

Koncert će se održati sa početkom u 20 sati, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u redovnim radnim terminima.

Više informacija na www.saph.ba.