Kultura
42

Koncert "Sarajevska hagada: Muzika knjige" Merime Ključo danas u Zemaljskom muzeju

FENA
Bosanskohercegovačka premijera koncerta "Sarajevska Hagada: Muzika knjige" jedne od najboljih svjetskih harmonikašica Merime Ključo bit će održana danas u Zemaljskom muzeju BiH.

Radi se o multimedijalnom performansu u kojem osim Ključo učestvuje i pijanista Seth Knopp, a inspirisan je nevjerovatnim putem koji je prošla Hagada, opisanim u knjizi Geraldine Brooks "Ljudi knjige".

"Nakon rasprodate turneje u SAD-u, ovo će biti jedinstvena prilika da se priča o Hagadi ispriča upravo na mjestu gdje se ona i čuva - u Zemaljskom muzeju BiH", navodi organizator.

Koncert je dio građanske akcije "Ja sam muzej", kojom se poziva na rješenje statusa te naučno-kulturne institucije.

"Sarajevska Hagada: Muzika knjige" sadrži 12 segmenata koji zajedno pripovijedaju priču putešestvija te knjige, od nastanka u Španiji u 14. vijeku, preko boravka u Italiji, Austriji i dolaska u Zemaljski muzej.

To je 50-minutna muzička ilustracija koja spaja tradicionalne motive sefardskih Jevreja s motivima Španije te Italije, Austrije i BiH, kao i bosanske tradicionalne motive sa savremenim kompozicijskim tehnikama.

Merima Ključo ističe da je fascinirana sarajevskom Hagadom ne samo zbog njene nevjerovatne historije, već i zbog toga što je podsjeća na vlastiti život i "egzodus" koji je, zbog rata u BiH, morala iskusiti.

"Bila sam prisiljena da napustim svoju državu pod najčudnijim i najgorim okolnostima. Na svom putu, Hagada je izdržala transformacije koje je čine još posebnijom, dajući joj bogatiju historiju koja oslikava njeno proputovanje kroz različite kulture. I sama sam putovala po svijetu i svakim putovanjem dobila novi 'ožiljak', pozitivan ili negativan, ali uspjela sam zadržati dignitet i postati bogatija putujući u različitim okolnostima i dijeleći svoju kulturu s drugima kroz svoju muziku", kazala je.

Bilo da nastupa s ansamblima kao što su Serendipity 4 (s Theodorom Bikelom), MusikFabrik i As-ko/Schönberg ansamblom ili kao gost-solista s orkestrima poput Škotskog kamernog orkestra i Filharmonijskog orkestra Holandskog radija, Merima Ključo tradiciji svog instrumenta daje ne samo jedinstven glas, već i novi život i značenje.

Seth Knopp, klavir (Baltimore, MD, SAD) je umjetnički direktor Yellow Barna te osnivač i jedan od umjetničkih direktora programa za mlade umjetnike.

Ujedno je i umjetnički direktor koncertne serije "Soundings: New Music at the Nasher" u Centru za skulpturu Nasher u Dallasu, Texas. Jedan je od osnivača i dobitnika nagrade Naumburg, Peabody Tria, rezidentnog ansambla Instituta Peabody pri Univerzitetu Johns Hopkins, gdje predaje na odsjeku za klavir i kamernu muziku.

Ulaz na koncert u Sarajevu moguć je isključivo uz najavu zbog ograničenog broja mjesta.

Građanska akcija "Ja sam Muzej" realizira se u suradnji s partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u okviru Projekta održivosti civilnog društva u BiH koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a podržan je od USAID-a i Fonda Otvoreno društvo BiH.