Kultura
0

Koncert pijanističkog dvojca iz Slovačke sutra u Bošnjačkom institutu

FENA
U okviru manifestacije "Baščaršijske noći 2007." 21. jula u 20.00 sati u Bošnjačkom institutu bit će održan koncert pijanističkog dua: Ida Černecka i František Pegler iz Slovačke.

Ida Černecka spada među najeminentnije slovačke pijaniste. Još je u ranoj mladosti fascinirala izraženom kulturom zvuka i dubokim muzičkim osjetom. U dvanaestoj godini osvojila je prvu nagradu na takmičenju u Pragu, a 1968. je pobijedila na takmičenju "Smetana Piano Competition" u Hradec Králové.

Na takmičenju "International Bach Competition" održanom u Lajpcigu 1972. dobila je diplomu a naredne godine i na takmičenju "F. Busoni Piano Competition" u Bolzanu.

Studij je završila na Akademiji muzičkih i dramskih umjetnosti u Bratislavi u klasi prof. Rudolfa Macudzinskog a postdiplomski studij završava na Muzičkom konzervatoriju "P.I.Čajkovski" u Moskvi u klasi prof. Vere Gornostaeve.

Nastupala je širom Evrope i snimala za diskografsku kuću OPUS kao i za strane izdavače MUSICA i NAXOS te za Radio Kopenhagen i Radio Berlin.

Pored koncertne aktivnosti ova umjetnica predaje na Akademiji muzičkih i dramskih umjetnosti u Bratislavi, drži seminare i često je član žirija internacionalnih pijanističkih takmičenja.

František Pergler je znameniti slovački pijanist. Studirao je na Akademiji muzičkih i dramskih umjetnosti u Bratislavi u klasi prof. Marián Lapšanský i Zuzana Štiasna-Paulechová. Nakon uspješne odbrane doktorata pod mentorstvom Ide Černecke dodijeljena mu je titula doktora umjetnosti.

Aktivno je učestvovao na nekoliko internacionalnih kurseva kod eminentnih ličnosti kao što su Halina Czerny Stefanska, Eugen Inđić, Ewa Bukojemska, Kevin Kenner i Phi Schien-Chen. Vrhunac njegove dosadašnje karijere je plasman u polufinale međunarodnih pijanističkih takmičenja "J.N. Hummel" u Bratislavi (1991.) i "M. Canals" u Barseloni (1992.).

Solističke nastupe imao je širom Evrope. Poznat je i kao interpretator kamerne muzike. Zajedno s Idom Černeckom izvodi kompozicije za klavir četveroručno. Trenutno predaje na Akademiji muzičkih i dramskih umjetnosti u Bratislavi.

Na koncertu u Sarajevu pijanistički dvojac izvodit će djela Ludwiga van Beethovena: Drei Märsche, Op.45, Johannesa Brahmsa: Walzer, Op.39, Georgesa Bizeta: Jeux d’Enfants, Op.22 kao i sonate Francisa Poulenca.