Kultura
0

Koncert Omladinskog simfonijskog orkestra Sjeverne Vestfalije

FENA
Prestižni Omladinski simfonijski orkestar njemačke pokrajine Sjeverne Vestfalije predstavit će se večeras sarajevskoj publici koncertom u Domu Oružanih snaga BiH, u organizaciji JU "Sarajevo art".

Orkestar postoji već 38 godina, a okuplja najbolje mlade muzičare od 14 do 22 godine iz Njemačke i drugih zemalja, najavljeno je iz JU "Sarajevo art".

Trenutno je na jesenjoj turneji po jugoistočnoj Evropi koja će, osim koncerata u Njemačkoj i Hrvatskoj, uključiti i gradove u Bosni i Hercegovini - Sarajevo, Tuzlu i Mostar.

U sklopu orkestra nastupaju i dvije studentice Muzičke akademije u Sarajevu Dženisa Brković (violina) i Josipa Tikvicki (violončelo). Koncertom će dirigirati maestro Hubert Buchberger, dok će solistica biti Claudia Luce (saksofon).

Na programu bit će djela H.Berlioza, M.C.Redela, G.Faurea, C.Debussya i R.Vaughan-Williamsa.

Koncert će biti održan u 20.00 sati, a cijene ulaznica su 20, 10 i pet KM.

Omladinski simfonijski orkestar Sjeverne Vestfalije osnovali su prof. dr. Emil Platen i Hans Josef Menke na inicijativu svjetske asocijacije "Muzička omladina". Čine ga iznimno telentirani muzičari od 14 do 22 godine iz Sjeverne Vestfalije, koji zajednički muziciraju u ovom orkestru pod palicom najeminentnijih dirigenata.

Orkestar broji oko 100 redovnih članova koji su osvojili poznate nagrade ili se isticali u školskim i omladinskim orkestrima te kamernim ansamblima. Muzičari se angažiraju audicijima koje se održavaju jednom godišnje ili učešćem na kursevima muzike.

Od 2002. stalna dužnost umjetničkog direktora povjerena je Hubertu Buchbergeru iz Frankfurta. Bivši članovi Orkestra nastavljaju muzičku karijeru angažirani u brojnim poznatim orkestrima kao solisti u Berlinskoj filharmoniji ili predavači na katedrama raznih konzervatorija.

Tokom 38-godišnjeg postojanja, orkestar je održao više od 500 koncerata i opernih izvedbi te 160 muzičkih kurseva. Njegov repertoar sadrži muzička djela počevši od kasnog 16. stoljeća pa sve do savremenih simfonijskih kompozicija, opera i oratorija.