Ambasada BiH u Madridu
0

Koncert mladih muzičara Bosne i Hercegovine

Sarajevo-x.com
Madrid
Madrid
U sklopu promocije bh. kulture tokom španskog predsjedavanja Europskom unijom u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Madridu, a u saradnji s španskim udruženjem Prijatelja muzike, muzeja i palača (Amigos de la Musica, los Museos y las Casas-Palacios), u srijedu, 21. aprila 2010. u španskom glavnom gradu bit će održan koncert mladih muzičara Bosne i Hercegovine.

Na koncertu, koji će biti održan u prestižnoj palači Zurbano s početkom u 19 sati, nastupit će Napretkov trio Pons iz Mostara, kojeg čine Lidija Gavran (violina), Amila Jankoski (violina) i Damir Bunoza (klavir), sarajevski umjetnici Đani Šehu (gitara) i Adi Šehu (flauta) i dvije mlade i uspješne muzičarke iz Banja Luke Jelena Šukalo (violončelo) i Ana Bakaj (klavir).

 Bit će izvedena djela bosanskohercegovačkih kompozitora i kompozitora koji svoje korijene vuku iz naše zemlje: Vlade Miloševića, Milana Prebande, Milana Jeličanina, Sanela Sabitovića, Ramiza Tahirija, Živka Ključe, Mladena Tarbuka i Izidora Bajića te španskih kompozitora: Isaaca Albéniza, Manuela de Fallae i Manuela Massottia Littela.  

 Na koncertu će, pored muzičara iz BiH, u drugom dijelu nastupiti i pijanistica Đurđica Kovalj, inače muzičarka koja je rodom iz BiH a već niz godina živi i radi u Španijij, s djelima Frederica Chopina. Ove godine inače se obilježava 200 godina od rođenja ovog velikog kompozitora. 

 Ovaj projekt podržalo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grad Mostar.