Kultura
0

Koncert dueta - Dino Mulić i Boško Jović u srijedu

FENA
Javna ustanova "Sarajevo art" organizirat će 20. juna u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi "Novo Sarajevo" koncert dueta Dino Mulić, klavir i Boško Jović, klasična i električna gitara.

Nastup u Sarajevu dio je koncertne turneje u okviru koje se mladi umjetnici predstavljaju publici u šest bh. gradova - Zenici, Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Bihaću i Banjoj Luci.

To će biti prvi duo ove vrste (klavir i gitara) osnovan u našoj zemlji. Na koncertu će biti izvođena djela Johanna Sebastiana Bacha, Joaquina Rodriga, Maura Giuliania, Johna Williamsa te Luigia Boccherinia.

Koncert će biti održan u 19.00 sati, a ulaz je slobodan.

Gitarist Boško Jović rođen je 1981. u Zenici. Osnovnu i Srednju muzičku školu završio je u Zenici u klasi Ljubinka Jovića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsjeku za solo gitaru te Odsjeku za muzikologiju. Usavršavao se kod prof. Predraga Stankovića i Mile Rakanović i na seminarima kod poznatih pedagoga R. Dyens, R. Andia, D. Azabagić, I. Romer, V. Ogrizović, M. Myslavičekom i drugim.

Dobitnik je Specijalne nagrade na federalnom takmičenju u Bugojnu 1998. godine. Kao solist Kamernog simfonijskog orkestra Zenica nastupa od 1994. godine, a nastupao je više puta i kao solist Sarajevske filharmonije. Koncertirao je u Norveškoj, Češkoj, Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH. Zaposlen je u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo kao profesor gitare.

Pijanist Dino Mulić rođen je 1980. u Sarajevu. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Svetlane Chlaidze. Usavršavao se na seminarima kod poznatih pedagoga, kao što su R. Kehrer, G. Manny, M. Mdivani, D. Wilde, J. Saulnier, György Nador, Geir Henning Braaten te Peter Toperczer.

Dobitnik je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu kao najuspješniji student Univerziteta, kao i brojnih nagrada na državnim takmičenjima. Koncertirao je u Kanadi, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Hrvatskoj i BiH. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kao asistent na Odsjeku za klavir.