Kultura
394

Koncert bh. pijaniste Bartolomeja Stankovića u Beču 5. decembra

FENA
Solistički koncert "Balkan Madness BH edition" bosanskohercegovačkog pijaniste Bartolomeja Stankovića bit će održan u Beču 5. decembra u Arnold Schonberg centru.

Tim povodom u rezidenciji austrijskog ambasadora u Sarajevu danas je predstavljen "Balkan Madness" projekt koji je, kako je istaknuto, u potpunosti posvećen domaćem umjetničkom stvaralaštvu u svrhu promocije muzike za klavir u BiH i inostranstvu.

Bartolomej Stanković je predstavljajući program koncerta kazao da je na početku ove godine čuo da će u Sarajevu biti predstavljen program kulturne saradnje između Austrije i BiH.

"Došao sam na ideju da pošaljem dopis Ministarsvu civilnih poslova i Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a nakon toga koncert u Beču je sada spreman i samo se čeka da odsviram program", rekao je Stanković.

Objasnio je da je program koncerta sačinjen od djela bh. kompozitora koje je svrstao u dvije grupe - oni koji nisu rođeni u BiH, ali su svojim djelovanjem itekako obogatili umjetnički život BiH.

"To su Vojin Komadina koji je rođen u Karlovcu, Milan Prebanda u Šibeniku, Josip Magdić u Ogulinu. Druga kategorija su autohtoni bh. kompozitori kao što su Asim Horozić, Samir Fejzić, Milan Jeličanin, te kompozitori mlađe generacije kao što su Armen Škobalj, David Mastikosa i Dražan Kosorić", rekao je bh. pijanista.

Stanković će izvoditi djela deset bh. kompozitora a to su djela Vojina Komadine, Milana Prebande, Vlade Miloševića, Milana Jeličanina, Josipa Magdića, Asima Horozića, Armena Škobalja, Samira Fejzića, Dražana Kosorića i Davida Mastikose.

Ambasador Austrije u BiH Martin Pammer smatra da se ovim kulturnim događajem predstavlja ozbiljna muzika iz Bosne i Hercegovine.

"Predstavljanje ovog koncerta u Ambasadi Austrije jeste i razlog da je 2016. bilateralna godina kulture gdje nam je cilj da se bolje upoznajemo i zbog toga smo se odlučili angažirati na ovom projektu", dodao je Pammer.

Najavio je i koncert Sarajevske filharmonije u Beču 29. novembra dodajući da će to biti dobra uvertira uoči koncerta Bartolomeja Stankovića 5. decembra.