Kultura
0

Komitet za svjetsku baštinu odlučuje o Hotelu "Ruža"

FENA
Projektant i investitor Hotela "Ruža" u Mostaru Emir Kečo krajem maja se sastao s dva eksperta Svjetskog komiteta za kulturnu baštinu kada je prvi put, nakon dvije i po godine, imao priliku direktno prezentirati projekt i sve promjene koje su izvršene u skladu sa zahtjevima Komiteta, potvrdio je danas Feni investicijski konsultant na projektu Hotela "Ruža" Edin Batlak.

Batlak navodi da su eksperti Komiteta investitoru postavili nekoliko pitanja i zatražili dodatne podatke da bi problematiku u vezi s izgradnjom tog hotela mogli u potpunosti sagledati te zauzeti stav i napraviti konačni izvještaj.

Izvještaj bi trebalo biti prezentiran na zasjedanju Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a početkom jula u Kanadi.

Batlak navodi da eksperti nisu iznijeli nikakav usmeni stav, što je uobičajena procedura, ali se moglo osjetiti da su vrlo pažljivo saslušali izlaganje projektanta te se informirali prvenstveno o koeficijentu izgrađenosti objekta.

U skladu s izvještajem iz 2007., Batlak naglašava da je projektant u potpunosti ispoštovao sve preporuke eksperata UNESCO-a. U značajnoj je mjeri arhitektura projekta izmijenjena i smanjeni su gabariti.

Kada je riječ o spornom četvrtom spratu Hotela, projektant je na temelju sačinjenih prostornih analiza pokazao da ne postoji apsolutno nikakva potreba za njegovim uklanjanjem.

Preciznije, predložio je djelimično reduciranje sa sjevernog krila tog sprata, argumentirajući da je spomenuta prostorna analiza pokazala da on ničim ne ugrožava Stari grad. Naprotiv, dodaje Batlak, analiza je pokazala da bi potpunim eliminiranjem četvrtog sprata susjedni objekti na neprimjeren način izvršili vizuelni atak na Stari grad.

Batlak očekuje da Komitet ocijeni pozitivnim prijedlog projektanta Keče, što je podržano većinom glasova i domaće ekspertne komisije koja se problemom Hotela "Ruža" bavi protekle dvije godine.

"Mislim da je to definitivno razumno rješenje koje bi trebalo prihvatiti i konačno krenuti u izgradnju ovog projekta", zaključio je Edin Batlak.