Kultura
10

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika: Kulturno naslijeđe učiniti pristupačnijim

Klix.ba
Prva sjednica članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u novom sazivu održana je danas u Sarajevu.

Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 28. januara 2016. godine imenovani su novi članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika: prof dr. Amir Pašić, Radoje Vidović i Goran Milojević.

Izabrani članovi Komisije imat će mandat u trajanju od pet godina, a prvi predsjedjavajući Komisije u novom sazivu je dr. Amir Pašić.

Na prvoj sjednici članovi Komisije su se upoznali sa dosadašnjim radom, realiziranim projektima, projektima koji su u toku i projektima koje je Komisija aplicirala prema stranim donatorima, kao i sa strategijom i programom djelovanja Komisije.

Dogovoreno je da se naredna sjednica održi u drugoj polovini aprila.

Na sjednici je donesena odluka o produženju režima zaštite za tri dobra sa Liste peticija: Stari grad Teočak, kaldrmisani put Gubavica-Crnići Greda, Mostar i Čapljina, te Nekropola sa stećcima u Podveležju, Mostar.

Prema odredbama Aneksa 8, do donošenja konačne odluke o proglašenju ili odbijanju prijedloga za proglašenje dobra nacionalnim spomenikom, a najduže do godinu dana od podnošenja peticije, sve strane trebaju se suzdržati od aktivnosti koje bi mogle ugroziti predloženo dobro.

Predsjedavajući Komisije dr. Amir Pašić na današnjoj konferenciji za medije je kazao kako je njihov cilj da zaštite kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine i da ga naprave što pristupačnijim svima.

"Naš je cilj da pređemo na svjetske trendove u očuvanju, tj. da tretiramo naše naslijeđe kao historijski urbani pejzaž, tj. da pokušamo integrirati sve moguće slojeve kulturnog naslijeđa od prahistorije do danas u zajedničke projekte", kazao je Pašić.

Pojasnio je kako od 2011. godine, historijski urbani landscape počinje zvanično da se tretira na listi UNESCO-a i više ne postoje pojedinačni spomenici - objekat, džamija, crkva, most... Pojasnio je kako jedna zemlja za registraciju ne može prijaviti jedan spomenik, već to mora biti šira zona i radi se integriranju tih zona u jedan cjeloviti sistem i to je put na kojem se nalazi i BiH.