Zenica
0

Komemoracija Radovanu Marušiću

ZEDA
U povodu smrti istaknutog pozorišnog radnika Radovana Marušića, koji je u srijedu preminuo u Zenici, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je komemorativna sjednica.

U prisustvu rodbine, prijatelja i saradnika o liku i djelu Radovana Marušića govorili su Milenko Karović, predsjedavajući Općinskog vijeća Zenice, pozorišni radnici Gradimir Gojer i Nedžad Fejzić, te glumci Faketa Salihbegović-Avdagić, Snežana Marković i Predrag Jokanović.

Radovan Marušić preminuo je u 76-oj godini života nakon duže bolesti. Rođen je 31. maja 1932. godine u Metkoviću, a Višu školu za primijenjene umjetnosti završio je u Novom Sadu. Najveći dio svog radnog vijeka proveo u zeničkom Pozorištu, kao direktor, scenograf i kostimograf.

Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih priznanja, dvije Sterijine nagrade za scenografiju, UDUBiH-a, Nagrade grada Zenice, Portoroža, 27-julske nagrade BiH, Nagrade ZAVNOBiH-a, Zlatnog lovorovog vijenca MESS-a za životno djelo, Zlatne povelje Internacionalne lige humanista, Nagrade "Sloboda" Međunarodnog centra za mir, Figure "Djevojka sa Une", Bihać, Odlikovanja "Zaslužan za kulturu Poljske", koje mu je dodijelilo Ministarstvo kulture Republike Poljske itd. Bio je potpredsjednik Društva pisaca BiH i 2001. godine obilježio je 40 godina književnog rada.

Sahrana Radovana Marušića obaviti će se prema ličnoj želji u krugu porodice i prijatelja, na groblju Svetog Ilije u rodnim Metkovićima, u petak 12.septembra u 17 sati.