Turneja počinje u Mostaru
12

VIDEO / "Komedija s nogu" uz afirmisane i mlade stand-up komičare

Klix.ba
Uz finansijsku podršku Američke ambasade u Sarajevu i u saradnji s domaćim i regionalnim partnerima, prva turneja stand-up komedije pod nazivom "Komedija s nogu" kreće iz Mostara 14 i 15. septembra u OKC Abrašević, da bi se nastavila u Sarajevu 15. i 16. septembra u Art kinu Kriterion i završila u Banjoj Luci 16. i 17. septembra u Domu omladine.

Sarajevsku večer vodi Peđa Bajović bosansko-hrvatsko-srpsko-crnogorski kadar, a pridružuju mu se sve afirmisaniji domaći stand-up komičari: Adi Fejzić iz Mostara, Filip Andronik iz Sarajeva, te Mirko Komljenović Mirkan iz Banje Luke. Program će zdravim srbijanskim humorom začiniti i Nikola Silić iz Beograda.

Pored pobrojanih komičara, svoje mjesto u programu naći će i oni koji tek ulaze u svijet stand-up komedije - Mia Lončar, Bojan Bilić, Igor Hrist, Miranda Bešić i Mirko Božić, koji svojim talentom i radom obećavaju odličnu perspektivu ove forme urbanog humora u BiH.

Filip Andronik, jedan od učesnika turneje stand-up komedije, naglašava: "Stand-up komičar ne može izgubiti pažnju u toku izvedbe, jer nema nikakvih rekvizita, nikakvog naučenog teksta kao što je slučaj npr. u pozorišnoj predstavi. Stand-up komedija ne podrazumijeva pričanje viceva na bini, niti stand-up komičara treba percipirati kao nekoga ko će praviti 'budalu od sebe' da bi zabavio publiku. Stand-up komičar nije klovn, nego neko ko inteligentnim humorom tretira tematiku koja nas okružuje, stvari koje smo vidjeli, doživjeli, ali ih možda nismo percipirali na taj način".

Nastup u Kriterionu počinje u 21 sat, a cijena ulaznice iznosi 8 KM za jednu večer. Ulaznice se već mogu kupiti u prostorijama art kina Kriterion svaki dan od 11:00 do 22:00 sata.