Predstava o podjeli Njemačke
0

"Komadi zida" u četiri bh. grada

FENA
Početak u Neumu (Foto: Arhiv)
Početak u Neumu (Foto: Arhiv)
Pozorišni kolaž o historiji podjele Njemačke "Mauerstücke/Komadi zida" bit će izveden tokom oktobra u četiri grada u Bosni i Hercegovini.

Predstava će najprije biti izvedena u Neumu, 16. oktobra, zatim, slijedi nastup u Mostaru 18. oktobra, potom 20. oktobra u Zenici i 22. oktobra u Tuzli, najavljeno je iz Goethe Instituta u BiH.

Historija pada Zida počinje podizanjem Zida 13. augusta 1961., a od tog trenutka istočni i zapadni Nijemci su živjeli u dvije različite države.

Pozorišna pedagogica i redateljica iz Berlina Anne Zühlke je nekoliko sedmica istraživala mjesta spomena, čitala knjige, novine i tekstove na internetu, gledala filmove i razgovarala sa istočnim i zapadnim Nijemcima o ovoj temi.

Iz toga je nastao pozorišni komad koji sada inscenira zajedno s 21 učenikom iz cijele BiH.

Pozorišni komad je napravljen u sklopu projekta "Škole: partneri budućnosti" (PASCH) kojim koordinira Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke i realizira zajedno s Goethe-Institutom, Njemačkom službom za akademsku razmjenu (DAAD), Centralom za školstvo u inostranstvu (ZfA) i Pedagoškom službom za razmjenu (PAD).