Centar za kulturu
0

Komadi zida - pozorišni kolaž o historiji podjele Njemačke

Sarajevo-x.com
U sarajevskom Centru za kulturu u Jelićevoj ulici u sklopu projekta "Škole: partneri budućnosti" (PASCH) Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine bit će izvedena predstava "Mauerstücke"/"Komadi zida" na njemačkom jeziku.

U predstavi će okupljeni moći uživati u subotu, 14. novembra 2009. godine, od 17 sati. Projekat je djelo 21 učenice i učenika iz sedam partnerskih škola Savezne Republike Njemačke i Bosne i Hercegovine. Na pozornici neće pokazati samo umijeće glume, nego i poznavanje njemačkog jezika, jer se čitava predstava odvija na njemačkom jeziku. Učenice i učenici su uvježbavali ovaj komad pod budnim okom autorice i redateljke predstave Anne Zühlke, te uz veliku podršku svojih nastavnica i nastavnika njemačkog.

Zid simbolizira prelome i preokrete u biografijama mnogih ljudi. Padom Zida prije 20 godina susrela su se dva veoma različita svijeta bez ikakve pripreme. Nakon što je splasnulo početno slavlje i veselje zbog otvorenih granica, raširila se nekakva tegobna atmosfera. "Ponovo ujedinjeni", kao što su to istočni i zapadni Nijemci rado željeli, oni ipak nisu bili. Pričalo se o “zidu u glavama”, zidu koji postoji još i danas. On se sastoji od sjećanja na “pozitivne” strane podjele Njemačke i od razočarenja zbog teškog razumijevanja životnih prilika i utjecaja one druge strane.