Međunarodni umjetnički susret
0

"Kolonizacija Lukomira"

Sarajevo-x.com
Grupa umjetnika i umjetnica, na poziv 'Kolonizacije', međunarodne umjetničke manifestacije, koja svojim angažmanom skreće pažnju na projekte važne za Bosnu i Hercegovinu, ponovo se okuplja. Ovoga puta, u Međunarodnom edukacionom centru "Luka mira", u bjelašničkom selu Lukomir, od 19. do 16. jula 2008.

Prošle godine, 'kolonizirano' je Jajce, u znak podrške kandidaturi Jajca za UNESCO-vu listu baštine. Tada je 11 slikara iz više evropskih zemalja Jajcu poklonilo po jedan rad nastao tokom kolonije i time stvorilo osnove za jedinstvenu zbirku savremenog evropskog slikarstva.

Na poziv Fondacije za održivi razvoj i zaštitu okoliša GEA+, ovogodišnja 'kolonizacija' organizuje se u Lukomiru, kao podrška proglašenju sela nacionalnim spomenikom. Harun Alikadić, koji organizuje 'Kolonizaciju', slaže se da najviše bosansko selo, na oko 1.500 metara nadmorske visine, arhitektonski i etnohistorijski biser bosansko-hercegovačkog naslijeđa – zaslužuje posebnu pažnju.

Pored slikarstva, 'Kolonizacija' ove godine uvodi dvije nove discipline - film i grafiku. Pier Fichefeux (Francuska), Nao (Japan), Timur Makarević (BiH), Emina Kujundžić (BiH) i Harun Alikadić (BiH) će, svako na svoj način, kreirati rad i pokloniti ga galeriji MEC 'Luka mira'.

U subotu, 26. jula, u MEC 'Luka mira' otvorit će izložbu poklonjenih radova nastalih u Lukomiru, uz postavku dijela slika nastalih tokom 'Kolonizacije Jajca'. Umjetnici će, uz trpezu lokalnih proizvoda i prodajnu izložbu ručnih radova bjelašničkog kraja, dočekati seljane i sve drage goste iz grada. Izložba će biti otvorena 15 dana, nakon čega će radovi trajno biti izloženi u Centru.

Fondacija GEA+, Međunarodni Edukacioni Centar "Luka mira" i 'Kolonizacija' pozivaju i sve zainteresovane da im se pridružite.