Kultura
0

Kolekcionar poklonio Francuskoj originalni Stendhalov rukopis

FENA
Stendhal
Stendhal
Poznati francuski kolekcionar starih i rijetkih knjiga i rukopisa, 93-godišnji Pierre Beres u ponedjeljak je francuskoj državi poklonio primjerak originalnog rukopisa Stendhalovih zabilješki uvezan zajedno s primjerkom piščeva romana "Parmski kartuzijanski samostan" potpisanog autorovom rukom, koji će u utorak biti ponuđen na aukciji u Parizu, izvijestilo je francusko ministarstvo kulture.

Vrijednost spomenutog djela procjenjuju se na oko 400.000 do 600.000 eura i dio je kolekcije od desetak originalnih rukopisa ili rijetkih izdanja Balzacovih, Proustovih ili Rimbaudovih književnih djela. Njihova sveukupna vrijednost procjenjuje se na oko 5,5 miliona eura.

Stendhalovi obožavatelji strahuju da bi na aukciji ovo vrijedno i jedinstveno djelo moglo "doći" u neprikladne ruke ili "otići" u inozemstvo. Riječ je o primjerku originalnih zabilješki, što ih je francuski pisac između 1840. i 1841. uvezao zajedno s primjerkom svojeg romana "Parmski kartuzijanski samostan".

Verzija je, u skladu sa savjetima što ih je Stendhal tada dobio od Balzaca, prilično prerađena u odnosu na roman kakav na policama knjižara možemo pronaći danas.

"Javnost će biti upoznata s jedinstvenim rukopisom", rekao je francuski ministar kulture Renaud Donnedie de Vabres dodavši kako je riječ o "iznimno velikodušnoj gesti" Pierrea Beresa koji će rukopis predati ministru u ponedjeljak navečer u Parizu na svečanoj večeri.

Među vrijednim rukopisima koji će se ponuditi na aukciji je i pet svezaka Stendhalova "Dnevnika", ukupno 570 stranica, čija će početna cijena biti između 600.000 i 900.000 eura.

Beres je među međunarodnim kolekcionarima poznat po velikoj kolekciji iznimno rijetkih i vrijednih rukopisa i originalnih izdanja djela Cervantesa, Villona, Prousta, Rimbauda i Flauberta.