Kultura
10

Kolege se oprostile od Vlade Jokanovića: Velikan poezije življenja

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povodom smrti doajena bosanskohercegovačkog glumišta Vlade Jokanovića, danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo upriličen komemorativni skup.

Reditelj Gradimir Gojer podsjetio je tom prilikom da je Jokanović bio najstariji glumac u bh. teatrima te je tog glumca nazvao "velikanom poezije življenja".

Ministar kulture i sporta Ivica Šarić naglasio je da je Jokanović bio izuzetan ne samo kao glumac nego i po svom znanju, te da je svaki razgovor s njim bio privilegija.

Glumac Izudin Bajrović kaže da je Jokanović u pozorište odlazio kao u hram, ocijenivši da je s Jokanovićem otišla i jedna epoha u teatru.

"Pozorište je bilo njegova vjera. Od pozorišta je uzimao samo ono dobro. A ono loše za njega je bilo nebitno", podvukao je Bajrović.

Dogradonačelnik Sarajeva Aljoša Čampara kazao je da će se, ako se čovjek pamti po djelu, o Vladi Jokanoviću još dugo govoriti.

Operni pjevač Dušan Bugarin, dugogodišnji Jokanovićev bliski prijatelj, osim osvrta na njihovo prijateljstvo i veliki gubitak, ocjenjuje da svi duguju veliko poštovanje prema Jokanoviću.

"Darovao si mi svoje prijateljstvo i ono će tu i ostati. Hvala ti, Vlado! Doviđenja, Vlado! I na kraju posljednji aplauz za tebe", ovim riječima Bugarin se oprostio s prijateljem koji će za njega uvijek biti tu.

Vlado Jokanović rođen je 1929. godine u Doboju.

Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu. Ostvario je uloge u svim bosanskohercegovačkim pozorištima, a u Narodnom pozorištu Sarajevo bio je u angažmanu od 1957. godine.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, mnogobrojnih teatarskih nagrada i više puta proglašavan najboljim glumcem pozorišnih festivala.

Jokanovićev životni i profesionalni put ispunjen je nizom značajnih uloga, na scenama bh. pozorišta, filmu, u televizijskim i radijskim dramskim programima i poetskim recitalima.