Kultura
11

Koja će biti nova adresa Instituta za istoriju?

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Direktor Instituta za istoriju Sarajevo Husnija Kamberović nada se da će Vlada Kantona Sarajevo finansijski podržati adaptaciju jednog od sadašnjih prostora u univerzitetskom kampusu radi smještanja tog instituta.

Kamberović kaže da je ovdje riječ o jednom od sadašnjih hangara u kampusu i mada sam pojam ('hangar') ne izaziva najpozitivnije asocijacije, adaptacija bi po njegovom mišljenju mogla biti solidno rješenje za smještajne muke ove institucije kao što je svojevremeno jedan od adaptiranih prostora poslužio za sadašnju adresu Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju.

U razgovoru za Fenu Kamberović kaže da je ove sedmice Senat Univerziteta odlučio da istorijskom institutu bude ponuđeno na korišćenje oko 700 kvadratnih metara jedne od zatvorenih površina u Kampusu u koju se trenutno odlažu zastarjeli pisani materijali, kompjuteri i slično, ali pošto za renoviranje treba i novac, da se pošalje dopis kantonalnoj vladi.

"Dogovoreno je da se uputi dopis Vladi Kantona Sarajevo kojim se predlaže renoviranje objekta u Kampusu Univerziteta u Sarajevu koji bi Institut za istoriju koristio do izgradnje trajne zgrade predviđene master planom2, navedeno je na internet stranici Univerziteta, a Kamberović se nada da će Vlada imati razumijevanja i postupiti kao u slučaju genetičkog instituta.

Dugogodišnji problem smještaja sarajevskog instituta za istoriju kulminirao je 6. januara, kad umalo nije deložiran iz sadašnjeg podstanarskog prostora u Ali-pašinoj ulici na broju 9 čiji je vlasnik Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Direktor Kamberović je 15-ak minuta prije zakazane deložacije rekao na press-konferenciji da je kantonalni premijer Elmedin Konaković obećao uključivanje njegove vlade u rješavanje problema i predložio da do rješavanja trajnog smještaja, sa Sindikatom bude postignut dogovor o šestomjesečnom plaćanju zakupnine.

Dok je Kamberović govorio o značaju institucije, sudski izvršitelji i policija čekali su pred vratima, ali je po okončanju pres-konferencije, predstavnik Sindikata Adis Kečo rekao da iseljenja neće biti ako bude potpisan ugovor o plaćanju zakupnine do 30. juna. Ugovor je potom i potpisan, pred novinarima, deložacija odgođena, sudski izvršitelj ipak upozorio da se dogovor mora poštovati, u protivnom..., a Kamberović izrazio nadu da neće doći do deložacije i da će obećanja iz kantonalne vlade biti ispunjena.

Institut za istoriju je u sadašnjim prostorijama još od 1962. godine. Problem seže s početka devedesetih, kada je Sindikat uknjižen kao vlasnik zgrade u Ali-pašinoj ulici.

Uslijedili su dugi sporovi i 2012. konačna sudska odluka da je sindikat vlasnik zgrade, a da Institut treba da izađe iz njenih prostora.

Kantonalna vlada osigurava oko 700.000 KM godišnje za Institut jer je pridruženi član Sarajevskog univerziteta, od 2013. i njegova organizaciona jedinica. Upravo zbog toga je kao jedno od mogućih smještajnih rješenja spominjana izgradnja zgrade u Kampusu Univerziteta.

Institut ima 26 uposlenika, od toga 20 naučnih radnika.

Novac koji se izdvaja iz kantonalnog budžeta dovoljan je za plaće, topli obrok i naknade za prijevoz te za materijalne troškove, ali ne i za istraživanja, objavljivanje radova i časopisa, realizaciju ozbiljnijih projekata, kazao je Kamberović kad je deložacija "visjela o koncu".