Kultura
0

"Ko to tamo peva" večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

FENA
U okviru Balet festa Sarajevo večeras na sceni Narodnog pozorišta gostuje baletni ansambl Narodnog pozorišta Beograd s predstavom “Ko to tamo peva”, rađenom prema istoimenom filmu.

Tim povodom upriličena je pres-konferencija na kojoj su učestvovali; Dalija Imanić, baletska igračica, Milan Rus, baletski igrač, Konstantin Kostjukov, v.d. direktora baleta Narodnog pozorišta Beograd i Edina Papo, umjetnička direktorica Balet festa Sarajevo.

Edina Papo istakla je da je riječ o predstavi koju treba pogledati i rekla da joj je žao onih koji ne budu imali priliku da to i učine.

Kako je Papo istakla ovo je predstava koja pokazuje kako visoke kriterije baleta Narodnog pozorišta Beograd, tako i Balet festa Sarajevo.

Konstantin Kostjukov je rekao da je na svim gostovanjima, izvedbama predstave publika bila oduševljena te da se nada da će tako biti i u Sarajevu.

Milan Rus je predstavu okarakterizirao kao dinamičnu, komičnu, ali i tragičnu a za njegovu kolegicu Daliju Imanić to je predstava koja se voli.

Režiju i koreografiju predstave potpisuje Staša Zurovac.

Baletna predstava „Ko to tamo peva“ je urađena po ideji Ljubivoja Tadića, a libreto je inspiriran istoimenim scenarijem Dušana Kovačevića za film reditelja Slobodana Šijana.

Muziku je komponovao Vojislav Voki Kostić.

Priča govori o grupi ljudi koji putuju za Beograd u oronulom autobusu. Peti je april 1941. godine, dan prije Hitlerovog napada na Jugoslaviju. Zbog nekih čudnih i nepredviđenih okolnosti put traje 24 sata iako je polazna stanica udaljena samo stotinjak kilometara od Beograda. Dok putnici ulaze u konflikt nadolazeća katastrofa se osjeća u zraku. Predstava je ostvarila gostovanja na scenama širom svijeta i osvojila je mnogo značajnih nagrada.