Sajam knjige u Lajpcigu
0

Književnici iz FBiH i RS na različitim štandovima

FENA
Adisa Bašić (Foto: Imrana Kapetanović)
Adisa Bašić (Foto: Imrana Kapetanović)
Književnici iz Bosne i Hercegovine predstavit će se i ove godine od 17. do 20. marta na Sajmu knjige u Lajpcigu, nakon što su prošle godine prvi put učestvovali na toj jednoj od najznačanijih smotri knjige u Evropi.

Ovaj će put njemačkoj javnosti stvaralaštvo predstaviti pet autora iz BiH - pjesnikinja Adisa Bašić, romanopisac i pjesnik Mirsad Sijarić, pjesnikinja Suzana Lovrić, pjesnik, esejist i antologičar Stevan Tontić, te pjesnik, esejist i antologičar Mile Stojić.

Učešće bh. književnika na Lajpciškom sajmu knjige bit će obilježeno i negativnim aspektom, jer je prije dvije sedmice saradnju otkazalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Tako će na ovom značajnom kulturnom događaju autori iz BiH biti predstavljeni na dva štanda - Federacije BiH i Republike Srpske.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, organizator učešća autora iz Federacije BiH Sarajevski otvoreni centar odabrao je spomenutih pet autora, a vizuelno rješenje štanda uradio je strip-crtač Filip Andronik.

Voditeljica programa nastupa bh. autora na ovom sajmu Hana Stojić istaknula je da je u ovogodišnjem odabiru autora prevagnula namjera za predstavljanjem mladih pjesnikinja, kao i da će orijentir biti na savremenu prezentaciju ovdašnje književnosti.

"Koncept štanda u potpunosti smo orijentirali na njemačku publiku, jer će u ponudi biti prevodi djela bh. autora na njemački jezik, kao i promotivni i drugi prateći materijali. Štand će predstavljati ujedno kombinaciju klasika i savremenih bh. autora, jer će se ukazati i na obilježavanje 50. godišnjice od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću", kazala je ona.

Izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra Saša Gavrić naglasio je da su svi odabrani pisci imali obavezu da se uklope u zajednički program sajma, koji je prvenstveno usmjeren na savremenu književnost.

Potcrtao je da od 2008. godine postoji inicijativa za predstavljanjem autora i književnosti iz regije jugoistočne Evrope, da bi bili zastupljeniji na njemačkom tržištu.

"Prekrasno je da se Njemačka otvara prema nama i da naše stvaralaštvo želi upoznati. Sada je na nama da se predstavimo u najboljem svjetlu", kazala je o učešću na sajmu pjesnikinja Adisa Bašić.

Federalno ministarstvo kulture i sporta za učešće bh. autora na ovom sajmu osiguralo je 20.000 KM.

Sajam knjiga u Lajpcigu za četiri dana "privuče" 150.000 posjetilaca, a bude predstavljeno oko 1.500 autora i 1.900 knjiga. Težište sajma je na predstavljanju autora i njihovih djela publici.