Uz Stojića, Karahasana, Kujovića...
0

Književni susreti "Jugoslavija revisited" u Beču

Sarajevo-x.com
Bečko umjetničko društvo "Alte Schmiede" predstojećeg vikenda organizuje književne susrete "Jugoslavija revisited". Književnu manifestaciju otvorit će gradski vijećnik za kulturu Andreas Mailath-Pokorny i književnik Dževad Karahasan.
Tokom priprema za jesenje književne susrete, članovi "Alte Schmiede" su se zapitali šta je još ostalo od Jugoslavije, šta je nakon 40 godina njenog postojanja nastavilo da živi, i uopšte, da li je Jugoslavija bila dobra ili loša. Autori učesnici im nisu mogli ponuditi odgovore na ova pitanja. Na kompleksnost ovih pitanja možda će moći odgovoriti paralelno postojanje mnoštva mogućih odgovora i spremnost da se zauzme stav o Jugoslaviji bez dogmatskih i ideoloških utjecaja.

Bečkoj publici će svoje prozne i poetske doprinose na "ponovnom putovanju u Jugoslaviju" predstaviti David Albahari, Beqe Cufaj, Slavenka Drakulić, Franjo Frančić, Drago Jančar, Darko Jurković, Dževad Karahasan, Asmir Kujović, Todor Kuljić, Svjetlan Vidulić, Laura Marchig, Goran Petrović, Edo Popović, Ivana Sajko, Olja Savičević-Ivančević, Ivana Simić Bodrožić, Mile Stojić, Laszlo Vegel, Dragan Velikić i bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch.

Džez gitarista iz Rijeke, Darko Jurković, bit će muzička pratnja učesnicima poetskih večeri. Fotoreporter "Slobodne Dalmacije", Feđa Klarić, prikazat će na izložbi fotografija život na Jadranu u vrijeme socijalizma.