Kultura
0

Književne nagrade "Drago Gervais" Evelini Rudan i Nikoli Kraljiću

FENA
Književnu nagradu Grada Rijeke "Drago Gervais" za ovu godinu dobila je Evelina Rudan za zbirku poezije "Breki i ćuki" u kategoriji neobjavljenih djela te Nikola Kraljić za zbirku pjesama "Usamljeni veslač", u kategoriji najboljih objavljenih djela na čakavštini u protekle dvije godine.

Književna nagrada "Drago Gervais" dodjeljuje se od 1961. godine jednom godišnje, a od 1974. godine svake druge godine. Nagrada iznosi po 20 000 kuna, a natjecanje organizira riječka Gradska knjižnica.

Uz novčanu nagradu, Grad Rijeka iz svog proračuna pokriva i troškove objavljivanja neobjavljenog nagrađenog djela.

Nagrada je dobila ime po jednom od najistaknutijih čakavskih pjesnika Dragi Gervaisu (1904 -1957).

Prosudbeno povjerenstvo ove su godine činili Milorad Stojević, Daša Drndić, Gianna Mazzieri-Sanković, Boris Biletić i Ljubomir Stefanović.

Na natječaj, raspisan u medijima te po javnim knjižnicama i udrugama književnika širom Hrvatske, mogli su se odazvati autori iz cijele zemlje.

Član prosudbenog povjerenstva Milorad Stojević obrazložio je kako činjenica da je i nagrada za neobjavljeno djelo pripala zbirci pjesama na čakavštini, uz drugu katetoriju koja obuhvaća isključivo čakavska djela, ne govori o protežiranju na regionalnoj osnovi, već je odluka donesena jednoglasno, i to samo na temelju kvalitete djela.

Riječ je o zrelim pjesmama u kojima autorica izražava svijest o napisanom, a ne samo o čakavštini kao sredstvu izražavanja, naveo je Stojević naglasivši da to djelo nadilazi standarde i to ne samo čakavske književnosti.

Nagrada za objavljeno čakavsko djelo dodjeljuje se, osim za konkretno djelo, djelimično i za cjelokupni opus autora, navedeno je na konferenciji za novinstvo. Nikola Kraljić jedan je od najcjenjenijih čakavskih autora, prvi je počeo pisati čakavski haiku, piše pjesme u prozi i pjesničke oglede.

Nagrade će biti dodijeljene 15. studenoga u riječkoj Gradskoj vijećnici.