Kultura
8

Književna nagrada Meša Selimović u rukama autora romana “Karnera”

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Crnogorski pisac Milorad Popović laureat je 13. Književnih susreta “Cum Grano Salis”, koji se svake godine početkom septembra tradicionalno održavaju u Tuzli.

Žiri pod predsjedavanjem književnika Hadžema Hajdarevića odlučio je da nagradu “Meša Selimović” dodjeli Miloradu Popoviću za roman “Karnera”, koji je objavljen u 2012. godini. Popoviću je pripala statua mastionice i pero, te 7.000 KM novčane nagrade.

Žalim što se nagrada ne može dijeliti, jer su romani “Karnera” Milorada Polovića i “Belladonna” Daše Drndića podjednako dobri. Ipak, žiri je glasao 3:2 u korist romana Milorada Popovića”, rekao je književnik Hadžem Hajdarević, predsjednik žirija.

Prisutnima u Narodnom pozorištu Tuzla, gdje je dodjeljena nagrada, obratio se i ovogodišnji laureat Milorad Popović, koji je potcrtao kako mu je posebno drago što dobija nagradu grada Tuzle, koji se u najcrnjim vremenima devedesetih godina prošlog vijeka odbranio i sačuvao svoje dostojanstvo.

“Do sada sam dobio mnoge nagrade za poeziju, ali je ova večerašnja nagrada za mene najvažnija. Čestitam i žiriju na hrabrosti jer je moje prvo prozno djelo nagradio ovako značajnom nagradom”, kazao je Milorad Popović.

Nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2012. godini dodjeljuje se za ostvarenja na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Žiri je radio u sastavu: Hadžem Hajdarević, Jagna Pogačnik, Faruk Šehić, Pavle Goranović i Vladimir Arsenić, a pored pomenuta dva romana u uži izbor su ušli i “Dugovečnost” Svetislava Basare, “Olaganje” Andreja Nikolaidisa i “Planet Friedman” Josipa Mlakića.