UNESCO
0

Knjige su stubovi slobode i otvorenih društava

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Programi 23. međunarodnog sajma knjige i učila i 11. bijenala knjige koji traju u Sarajevu, dodjela nagrada Udruženja izdavača i knjižara BiH i Kongres Kulturnog foruma u UNESCO-ovom su kalendaru obilježavanja 23. aprila, Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava generalna direktorica UNESCO Irina Bokova uputila je poruku u kojoj se kaže:

"Knjige su najsnažniji oblik dijaloga među pojedincima, unutar zajednica, između generacija i sa drugim društvima. Ovo jedinstveno sredstvo dijaloga mora biti zaštićeno. Tehnologija knjiga je stara, ali ostaje prelomna, funkcionalna i u nekim uvjetima nezamjenjiva. To ne znači da se promjene ne događaju ili da im se trebamo otvoreno suprotstaviti.

Globalno tržište knjige je teško pogođeno rastom elektronskih knjiga i sadržaja koje je moguće uzimati sa interneta. To transformira industriju. To utiče na izdavače. Implikacije ovih transformacija će biti duboke i dugoročne.

Promjene daju zamaha oštrim novim raspravama - o snagama i slabostima različitih vrsta proizvoda, o prirodi autorskih prava danas, o ulozi biblioteka prema on-line znanju, o značenju autorstva u svijetu blogova i wikija.

Drugi UNESCO-ov Svjetski forum kulture i kulturnih industrija bit će održan u junu u Monzi, Italija. Tema ne može biti pravovremenija: “Knjiga sutra; budućnost pisane riječi ”.

Knjige su oličenje ljudskog kapaciteta da se zakune riječima stvarnosti i mašte i da ih izrazi. One su najbolji glasovi tolerancije. One daju najjače znake nade. Knjige su stubovi sloboda i otvorenih društava.

Moramo ih zaštititi. Moramo njihovo bogatstvo učiniti dostupnim za 800 miliona odraslih koji nemaju vještinu čitanja. Moramo istražiti sve aspekte promijena koje se pojavljuju danas. To su obećanja oko kojih se okupljamo na Svjetski dan knjige i autorskih prava", poručila je, imeđu ostalog, Irina Bokova, prenosi Press centar Sajma knjige.