Kultura
0

Knjiga "Priče" objedinila djela 27 autora bh. dijaspore

Sarajevo-x.com
U izdanju briselskog "Gratiartisa" iz štampe je izašla knjiga "Priče" u kojoj u tri poglavlja 27 autora iz dijaspore predstavljaju 51 pripovjetku.
U prvom poglavlju, koje nosi naslov "Dòbri i hurije", devetnaest autora pričaju 24 priče iz predratne Bosne. U drugom, nazvanom "Kama juče, kama sutra", osam autora priča priče iz rata, a u trećem pod nazivom "Pasoška kontrola" šesnaest autora niže događaje koji se odvijaju u bijelom svijetu.

Biraju bosanskohercegovački autori različite puteve, strmoglavljuju se u ambijent, opšte kako najbolje znaju i umiju, sukobljavaju se s ljudima, običajima, navikama, bore se hrabro (kukavica tu nema), ukrštaju fiktivne mačeve s onima drugačijim od sebe, ali i s onima koji im liče "kao da si jabuku rasjek’o", uvaljuju se u bezizgledne i bezizlazne situacije, u koje ih goni nepromišljenost i čuvena bosanska tvrdoglavost.

Sve to oni zavijaju u oblandu idile, romantike, puke realnosti, pamučaste smogovite imaginarnosti. Iz njih niču plodovi preživljenog, mučaljivog. Bremeniti su oni brigama, patnjama, dilemama, teškim pitanjima, jednom riječju stradanjima. No, svima im je zajedničko jedno - Bosna. Ta gruda iz koje su istrgnuti silom, mržnjom. Bosna koju nose u srcu ili bar pokraj njega. Nižu se kao na filmskoj vrpci događaji na raznim stranama svijeta, reklo bi se svaki za se, a nije. To su 51 epizoda jedne serije, u isto vrijeme idilične, romantične, sa zapletima i kulminacijama katkada intrigantnim, trilerskim, balzakovskim, a često s raspletima, toplim nježnim, ali i bolnim, tužnim. I pri svemu tome tu odzvanja i puni uši, a i dušu, brate, lijepi, osoben, topao jezik - bosanski.

Autori čije se priče nalaze u zbirci su: Zlatko Lukić, Ibro Suhopoljac, Stjepan Zelenika, Faiz Softić, Suvad Ćehić, Danilo Marić, Šimo Ešić, Safeta Osmičić, Antonije Nino Žalica, Ivica Vanja Rorić, Asima Smajić, Denis Dželić, Osman Arnautović, Arif Ključanin, Bedrudin Gušić, Emsura Hamzić, Goran Sarić, Fahrudin Dino Avdibegović, Ševko Kadrić, Enes Topalović, Ejub Pašalić, Rifet Bahtijaragić, Veljko Bosnić, Bajram Redžepagić, Božidar Stanišić, Idriz Saltagić i Adnan Mahmutović.