Izložba na Internetu
0

Klikom kroz svijet Habsburgovaca

Sarajevo-x.com
Bečki historičari i univerzitetski profesori su zu pomoć najvažnijih instituta i muzeja nakon dvije godine intenzivnog rada pokrenuli najveću online izložbu o habsburškoj monarhiji.

Habsburgovci su 650 godina dominirali politikom, kulturom i društvenim životom Evrope, a nova internet platforma "Svijet Habsburgovaca" obijedinit će političke, privredne i socijalne aspekte njihove vladavine.

Preko 2.000 stranica teksta i 1.400 slika, osim zvaničnog, korisnicima nastoji približiti i privatnu stranu dvora, pa tako ni priče o "crnim ovcama" porodice ili priče o pravim i fiktivnim nasljednicima ne smiju izostati. Platforma sadrži mnoštvo geografskih karata, porodičnih portreta i stabala.
Za autore je bilo jednako važno predstaviti život vladara kao i njihovih podanika. Internet izložba je za sada aktivna na blogu blog.habsburger.net, njemačka verzija stranice starta u maju, a engleska je u pripremi. Koncept je prilagođen učenicima, studentima, akademicima, ljubiteljima historije, posjetiocima Beča, a može biti od koristi i historičarima.