Kultura
0

Klavirski koncert Kemala Gekića i izložba Ismara Mujezinovića

FENA
Kemal Gekić
Kemal Gekić
Klavirskim koncertom večeras će se na sceni Doma Oružanih snaga BiH, u okviru Festivala "Sarajevska zima", ovdašnjoj publici predstaviti Kemal Gekić iz Sjedinjenih Američkih Država.

Gekić je na današnjoj konferenciji za medije Festivala u Sarajevu najavio da će publika moći uživati mahom u interpretacijama djela Šopena, ali i Rafaela te Lista.

Naglasio je činjenicu da pred sarajevskom publikom nije nastupao već 23 godine te da se iznimno raduje večerašnjem koncertu.

U Gradskoj galeriji Collegium artisticum večeras će se izložbom "Restoran društvene ishrane" predstaviti istaknuti bh. umjetnik Ismar Mujezinović. Bit će izloženo 11 slika velikog formata, od kojih su tri nastale prije rata, te tri videorada i pet fotografija.

Direktor Ohridskog ljeta Toni Simonovski kratko je predstavio ovaj značajni regionalni festival, navodeći da će ovu godinu obilježiti 50. rođendan, te će tim povodom njegovim programom prodefilirati mnoga svjetska imena muzičke, likovne i teatarske scene.

Istaknuo je ponos što je ovogodišnju "Sarajevsku zimu" otvorio nastup Makedonskog nacionalnog baleta i opere s predstavom "Šeherezada" i da su bh. umjetnici redovni gosti na ovom festivalu.

U Galeriji Novi hram večeras će ukrajinska umjetnica Oksana Čepelik postaviti instalaciju "Genesis".