Kultura
0

"Klasni neprijatelj“ uvršten u zvaničnu selekciju Singapore Arts Festivala

Sarajevo-x.com
Predstava Nigela Williamsa "Klasni neprijatelj“ u režiji Harisa Pašovića i produkciji East West Centra Sarajevo uvrštena je u zvaničnu selekciju Singapore Arts Festivala, saopćila je Ching Lee Goh, direktorica festivala. East West Centar će izvesti 3 predstave "Klasnog neprijatelja“ od 18. do 21. juna 2008.

Ovo je najveći uspjeh bh. teatra dosad. Singapore Arts Festival je jedan od vodećih umjetničkih festivala u svijetu i spada u kategoriju A-festivala. Na ovom festivalu koji već 30 godina predstavlja vrhunske svjetske domete u teatru, plesu i muzici, do sada su učestvovali neki od najvećih svjetskih teatara i individualnih umjetnika kao što su kompanije "La Fura del Baus“ i Teatar Oskara Koršunovasa, reditelji Peter Brook, Robert Lapage, globalne muzičke zvijezde Philip Glass, Yo Yo Ma, Lang Lang, koreografi Anna Therese Keesmaker i Akram Khan.

Singapore Arts Festival poznat je po predstavljanju teatarskih kompanija koje najvljuju nove teatarske tendencije. Učešćem na ovom prestižnom festivalu, East West Centar ulazi na velika vrata na međunarodnu teatarsku scenu.

"Ovo je izvanredna vijest za East West Centar i za bh. teatar u cjelini. Uzbuđeni smo i ponosni jer Singapore Arts Festival je čuven po tome što prikazuje najprobranije umjetničke događaje koji predstavljaju nove svjetske trendove. Neke od najrelevantnijih međunarodnih teatarskih kompanija svoje prve uspjehe su imale baš na ovom festivalu. Veoma, veoma smo radosni“, Izjavio je Haris Pašović, reditelj i direktor East West Centra Sarajevo.

Sve troškove puta i boravka East West Centra u Singapuru snosi festival.

Predstava "Klasni neprijatelj" je premijerno izvedena u Sarajevu, a do sada je igrana u Tuzli, Brčkom, Maglaju, Orašju, Banja Luci, Prijedoru, Ključu, Cazinu, Tešnju, Tesliću, Derventi i Zavidovićima.

U predstavi "Klasni neprijatelj“ igraju Amar Selimović, Irma Alimanović, Nusmir Muharemović, Maja Izetbegović, Maja Zećo, Lidija Stevanović, Amir Muminović i Samir Karić. Scenografi su Amir Vuk Zec, Lada Maglajlić i Omar Šelo, kostimografi Kao Pao Shu, koreograf je Tamara Curić, muziku je komponirao Eric Bajramović, dizajneri su Bojan Hadžihalilović i Goran Lizdek, trener za borilačke vještine je Dženan Sadiković, a fotograf Zijah Gafić. Izvršni producent predstave je Ismar Hadžiabdić.