East West Centar
0

"Klasni neprijatelj“ osvojio Podgoricu

Sarajevo-x.com
Ekipa East West Centra Sarajevo vratila se iz Podgorice gdje je uspješno odigrala predstavu Nigela Williamsa "Klasni neprijatelj“ u režiji Harisa Pašovića. Sve karte za predstavu prodane su za samo dva dana što je, prema riječima domaćina u crnogorskom Narodnom pozorištu, nezapamćeno u glavnom gradu Crne Gore.

Istovremeno, East West-u je stigao poziv sa "Tirana International Film Festivala“ koji se održava od 26. novembra do 6. decembra ove godine, za učešće filma "Dreamers" u režiji Nermina Hamzagića.

Ali, prije tog festivala, East West odlazi na još jedan međunarodni festival. Naime, predstavom Henrika Ibsena "Nora" u režiji Harisa Pašovića, East West će otvoriti Prvi međunarodni teatarski festival "Desire Central Station West“ koji se održava u Subotici od 22. do 29. novembra ove godine. Ovaj Festival prezentira neke od najinovatinijih evropskih predstava koje otkrivaju nove umjetničke horizonte.

Pored Pašovića na festivalu će učestvovati i čuveni avangardni reditelji Bela Pinter, Victor Bodo i Andrasz Jelesz. Haris Pašović je također pozvan da održi trodnevnu teatarsku radionicu za glumce i plesače.

Ovo je treći međunarodni festival ove godine na kojem učestvuje predstava "Nora". East West je dobitnik ovogodišnje Nagrade za doprinos teatarskoj umjetnosti na Festivalu MESS.

U "Nori" igraju Maja Izetbegović, Amar Selimović, Irma Alimanović, Maja Zećo, Nora Šahimpašić, Haris Pašović i poznati sarajevski frizerski majstor Elvir Bajrić. Scenografi su Amir Vuk Zec i Lada Maglajlić, kostimografkinje su članice dizajnerske grupe Kao Pao Shu, vido-artist je Peđa Kazazović, a autori 12 metara duge skulpture su Enes Sivac i Maja Matažin. Izvršni producent je Ismar Hadžiabdić, company manager je Sanela Brčić, a tehnički direktor projekta je Nihad Mahmutović.