Mostarski umjetnik na koloniji u Kini
1

Kinezi se sjećaju filma Valter brani Sarajevo, ali ne znaju da je Sarajevo u BiH

Piše: A. Dž.
(Foto: Klix.ba)
Mostarski umjetnik Dario Kavara upravo se vratio iz rezidencije za umjetnike i dizajnere u kineskoj provinciji Zhejiang, gdje je boravio zajedno sa još 30 renomiranih svjetskih umjetnika.

Rezidencija za umjetnike i dizajnere je međunarodna umjetnička kolonija koja ima za cilj poticati interakciju umjetnosti, dizajna i kulture sa lokalnim okruženjem.

Kavara je poziv da učestvuje u koloniji dobio od kustosa iz Italije Luce Zordana, koji vodi rezidenciju. "Njemu se sviđa ono što ja radim pa je uslijedio poziv, a kako sam i ja bio zainteresovan da uradim nešto u Kini, rado sam prihvatio", kaže Kavara u kratkom razgovoru za portal Klix.ba.

Umjetnici koji borave u rezidenciji su plaćeni te su im osigurani smještaj, hrana i prostor za rad.

"To je bio moj prvi kontakt sa Kinom. Moram reći da Kinezi slabo poznaju Bosnu i Hercegovinu pa sam na neki način doprinio da saznaju više. Nove generacije koje odrastaju ne sjećaju se nikoga iz komunističke prošlosti, ali oni nešto stariji se sjećaju filmova "Valter brani Sarajevo" i "Most", ali opet ne znaju da je Sarajevo u Bosni", priča Kavara.

Umjetnici su imali priliku da posjete gradove Fuyang, Hangzhou i Shangai te obiđu fabrike, industrijska središta i gradilišta.

Provinciju Zheijang karakterizira neobičan karjolik sa impresivnom koncentracijom fabrika, ali i ogromnim zelenim površinama i obiljem vode. Jedno od najvažnijih industrijskih područja Kine je istovremeno i jedno od najbogatijih prirodnim parkovima, šumama i jezerima.

Upravo zbog toga je to savršeno mjesto za održavanje međunarodne kolonije, jer je zadivljujući krajolik najbolja inspiracija umjetničkom stvaralaštvu.

Inače, glavni grad provincije Zhejiang je poznat po svojim historijskim znamenitostima i prrodnim ljepotama i važi za jedan od najljepših gradova u Kini. S druge strane riječ je o jednom od najrazvijenijih i najprosperitetnijih kineskih gradova.