Kultura
3

Kineski violinist Ning Feng u srijedu sa Sarajevskom filharmonijom

FENA
U Narodnom pozorištu Sarajevo 19. juna bit će održan koncert Sarajevske filharmonije sa kineskim violinistom Ningom Fengom, koji će zatvoriti koncertnu sezonu 2012/2013.

Ning Feng školovao se na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu i postao prvi student u historiji akademije koji je nagrađen najvišom ocjenom na svom završnom koncertu. Odmah potom primljen je kao asistent na ovoj prestižnoj muzičkoj ustanovi, te se probio u samo središte violinističkog zvjezdanog neba.

Njegova izvedba 1. violinskog koncerta u D-duru italijanskog virtuoza i kompozitora Niccolòa Paganinija, na koncertu u srijedu uz orkestar Sarajevske filharmonije, zasigurno će biti nezaboravna i još jedan dokaz zašto uživa ugled jedne od najvećih mladih zvijezda muzičke scene danas.

U drugom dijelu koncerta bit će izvedena Simfonija br. 8 u G-duru Antonina Dvořžaka pod dirigentskom palicom Mihnea Ignata iz Rumunije, dirigenta koji je sarađivao sa orkestrima poput Berlinske, Minhenske, Kopenhagen, Zagrebačke filharmonije i mnogim drugim.

U četvrtak 20. juna i publika u Zenici će imati priliku uživati u izvedbi sjajnog Ning Fenga kojeg kritičari često nazivaju "kineski Paganini", saopćeno je iz Sarajevske filharmonije.