Kultura
42

Kineski reditelj Yi'nan Diao: Zavolio sam ovaj grad kroz film "Valter brani Sarajevo"

FENA
Foto: Feđa Krvaca/Klix.ba
Foto: Feđa Krvaca/Klix.ba
"Kineska vlada sada je mnogo otvorenija prema nezavisnim filmovima i ostvarila je značajan napredak na ublažavanju cenzure. Ovaj film se prije nekoliko godina nije ni mogao prikazati u Kini", izjavio je u programu "Kafa sa... reditelj Yi'nan Diao, čiji je film "Crni ugalj, tanak led" sinoć prikazan u Ljetnom kinu HT Eronet.

Kazao je da je njegov treći igrani film naišao na dobar prijem među kineskom kritikom i publikom i da je njegova zarada u kinima bila mnogo veća nego u slučaju dva ranija filma "Noćni voz" i "Uniforma".

Gošća dnašnjeg programa "Kafa sa.." također je bila i glavna glumica Gwei Lun Mei, velika tajvanska zvijezda.

Gwei Lun Mei (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Gwei Lun Mei (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Ovo je moj prvi boravak u Sarajevu. Sinoć je bila sjajna noć, gledati film na otvorenom prostoru s tako velikim brojem ljudi neponovljivo je i sjajno iskustvo", kazala je tajvanska glumica.

Ona je naglasila da joj je to prvi film koji je radila s potpuno kineskom ekipom, ali ne i prvi koji je snimala u Kini.

Yi'nan Diao je također kazao da voli boraviti u Sarajevu, za koje je saznao još u djetinjstvu kada je u Kini gledao filmove "Valter brani Sarajevo i "Most" legendarnog Šibe Krvavca.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Tokom današnjeg razgovora, reditelj i glumica također su govorili o procesu snimanja filma "Crni ugalj, tanak led" i o vlastitim iskustvima u filmskoj industriji.

Yi'nanu je to treći igrani film nakon već spominjanih "Noćni voz" i "Uniforma", i već je stekao zavidnu reputaciju među filmskim kritičarima i publikom širom svijeta kao vodeći kineski nezavisni i avangardni filmski reditelj.

Yi'nan Diao (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Yi'nan Diao (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
SFF