Nakon showa u Sarajevu
0

Kineski akrobati priredili spektakl u Banjoj Luci

Piše: V. T.
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
U Dječijem pozorištu RS u Banjoj Luci u petak navečer predstavila se svjetski poznata akrobatska cirkuska grupa Chongqing iz Kine, koja je izvela program sastavljen od plesa, dizajna i akrobatike.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je kako je grad na Vrbasu, drugi put ove godine, na poklon iz Kine dobila svjetski spektakl, što predstavlja i nastavak uspješne kulturne saradnje.

Kasipović je zahvalio ambasadoru Kine u BiH Vangu Fuguou za napor koji je uložen u organizovanje ovog kulturnog događaja i istakao da očekuje da će u Kini gostovati umjetnici iz RS-a.

Kineski ambasadaor je rekao da je ansambl Chongqing jedna od najboljih akrobatskih grupa u Kini, koji je nastupao u više od 100 zemalja i dobitnik je mnogih nagrada na međunarodnim festivalima.

"Večeras su kao glasnici prijateljstva i kulturne razmjene između Kine i BiH došli u Banju Luku i uvjeren sam da će doprinijeti boljem razumijevanju kineske kulture", rekao je Fuguo.

Ansambl je osnovan 2. juna 1951. godine kao jedan od prvih akrobatskih ansambala u novoformiranoj Narodnoj Republici Kini, iznjedrio je brojne poznate akrobatske izvođače. Ansambl je u svom nastupu dostigao harmonično sjedinjenje tehnike, pokreta, oblikovanja, plesa i muzike te savršenog umjetničkog dojma.

Posjetioci u Banjoj Luci mogli su da vide prikaz baleta na ramenima, skokove kroz obručeve, ljudsku piramidu, te mješavinu kineskih borilačkih vještina i plesa.

Manifestaciju u Banjoj Luci zajednički su organizovali Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ambasada Kine u BiH i Dječije pozorište RS.