Kultura
6

"Kineska djevojka" prodana za skoro milion funti

FENA
Slavna "Kineska djevojka"
Slavna "Kineska djevojka"
Slika "Kineska djevojka" južnoafričkog umjetnika Vladimira Tretchikoffa, predstavljena kao jedno od najreproduciranijih djela na svijetu, prodana je na aukciji u Londonu za gotovo milion funti (oko 1.150.000 eura).

Sliku je kupio čelnik kompanije Graff Diamonds Intrenational, britanski draguljar Laurence Graff, za 982.050 funti, više nego dvostruko od procjenjene vrijednosti, obznanila je aukcijska kuća Bonhams.

Voditelj komunikacija i marketinga Bonhamsa Julian Roup je rekao da je to novi rekord za Tretchikoffa. Rad, naslikan 1950. godine bit će izložen u Graffovoj galeriji južnoafričke umjetnosti u Stellenboschu blizu Cape Towna u Južnoj Africi.

Po Bonhamsu, slika se smatra najreproducirijanim umjetničkim djelom na svijetu jer je za Tretchikoffova života prodano pola miliona reprodukcija te slike velikog formata.

Tretchikoff, ruski useljenik u Južnu Afriku, rođen je 1913. u današnjem Kazahastanu, a umro je 2006. godine u Cape Townu. Smatra se jednim od komercijalno najuspješnijih umjetnika svih vremena, velikim dijelom i zahvaljujući Kineskoj djevojci. Bio je samouki slikar koji je slikao realistične motive. Uživao je veliku popularnost u širokoj javnosti, no kritičari su ga često nazivali kraljem kiča.