Najbolja zabava za mališane
95

Kid's Festival direktno doprinosi miru, toleranciji i demokratiji u BiH

Piše: A. Dž.
Foto: Kid's Festival
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Veselom paradom nekoliko hiljada mališana iz cijele Bosne i Hercegovine, koja će krenuti od Sebilja na Baščaršiji, 8. juna će svečano biti otvoreno deveto izdanje Kid's Festivala - najveće i najbolje zabave za djecu iz svih krajeva naše zemlje.

Tim povodom danas su organizatori Festivala i njihovi dugogodišnji partneri održali konferenciju za novinare u prostorijama Olimpijskog kompleksa Zetra u Sarajevu.

Spoj zabave i edukacije

"Spremili smo najbolji mogući spoj zabave, edukacije i zajedničke platforme, gdje će djeca iz cijele BiH i njenih najudaljenijih krajeva doći u glavni grad, družiti se i steći nove prijatelje", kazao je Haris Bilalović, glasnogovornik Kid's Festivala, podsjetivši na priznanje koje je Festival dobio od Evropskog pokreta u BiH, proglasivši ga evropskim projektom Bosne i Hercegovine za 2012. godinu.

Ovogodišnji Festival će se održati pod sloganom "Mladi u akciji", koji predstavlja simobličan doprinos globalnoj inicijativi Crvenog krsta u BiH.

Bilalović je naglasio da nijedan od segmenata Festivala nije reduciran, unatoč finansijski nezahvalnim vremenima, ponajviše zahvaljujući dugogodišnjim partnerima, koji su prepoznali značaj Festivala. Jedan od njih je Raiffeisen banka u BiH, čiji je direktor Michael Mueller kazao da im nije teško odvojiti sredstva za festival od evropske važnosti.

"Vjerujemo da Festival direktno doprinosi realizaciji osnovnih vrijednosti NATO-a. To su mir, tolerancija i demokratija. Bh. društvo može napredovati ka boljoj budućnosti samo ako svojoj omladini da priliku za kreativnost. Vrlo je važno da pomognemo djeci da se bore protiv predrasuda koje smo mi odrasli stvorili, jer svi ljudi žele mir, toleranciju, sigurnost i prosperitetnu budućnost za djecu", kazao je general NATO štaba u BiH Gary Huffman.

Druženje sa pripadnicima EUFOR-a, OSBiH i MUP-a KS

Kao i prethodnih i ove će se godine mališani družiti sa pripadnicima EUFOR-a, Oružanih snaga BiH i Ministrstva unutrašnjih poslova KS, koje će biti domaćin Dana policije.

"Djeci iz cijele BiH osigurat ćemo dolazak te ugodan i siguran boravak u Sarajevu. Osiguravat ćemo Kid's paradu, ali i učestvovati u njoj, a također ćemo predstaviti rad Jedinice za specijalističku podršku i Jedinice za saobraćaj, te uraditi pokazne vježbe KDZ odjeljenja", kazao je Irfan Nefić, glasnogovornik Policije KS.

Festival je prošle godine prvi put izabrao počasnu ambasadoricu. Ta uloga je pripala Doris Pack, zastupnici u Evropskom parlamentu. Ona će, također, biti gošća devetog Kid's Festivala na kojem će predstaviti rezultate svog jednogodišnjeg lobiranja za Festival u evropskim krugovima.

Kao što je to bio slučaj svih prethodnih godina, direkcija Kid’s Festivala planira organizovati prijevoz djece iz svih područja BiH, uključujući najudaljenije i najizolovanije krajeve. Posjetioci će moći učestvovati u mnogobrojnim radionicama te pogledati novi show program holandskih performera "Out of Area". Raznovrsni program već tradicionalno kombinuje radionice, štandove, zabavu, filmove, predstave i edukaciju.