Kultura
0

"Kenjac" otvara takmičarski program

Sarajevo-x.com
Prezentacija SFF-a (Foto: A. Panjeta)
Prezentacija SFF-a (Foto: A. Panjeta)
Takmičarski program igranog filma ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala ponudiće dvije svjetske, četiri međunarodne i četiri regionalne premijere.

Od 10 filmova koji će biti prikazani, šest ih je debitantskih, tri su autora sa jednim do dva filma, a tek jedan autor iza sebe ima više od tri filma.

"U umjetničkom smislu, možda je ovogodišnji takmičarski program najvrjedniji. Većina filmova su debitantski i niskobudžetni, stvoreni pod teškim uslovima i sa nevjerovatnom energijom", kazala je selektorica SFF-a Elma Tataragić na prezentaciji ovogodišnjeg takmičarskog igranog i kratkog filma te programa "U fokusu".

Ove godine u takmičarskom programu neće biti prikazan nijedan igrani bosanskohercegovački film, ali su selektorica Tataragić i direktor SFF-a Mirsad Purivatra istakli značaj velikog broja bh. filmova u selekciji kratkog filma u kojoj su i ove godine i animirani filmovi.

Takmičarski program otvoriće film "Kenjac", koji je koprodukcija BiH, Hrvatske i Srbije. "Kenjac" bi se, kazala je Tataragić, s obzirom na autora Antonija Nuića koji je iz Sarajeva, te glumačku ekipu koju čini veliki broj glumaca iz BiH, "slobodno mogao nazvati bh. filmom". Međunarodnu premijeru doživjeće i hrvatski film "Crnci" autora Zvonimira Jurića i Gorana Devića, srbijanski film "Jesen u mojoj ulici" najmlađeg autora na festivalu Miloša Pušića, dok će srbija nski film "Ordinary People" autora Vladimira Perišića imati regionalnu premijeru. Filmski veteran Dejan Kozole predstavlja se filmom "Slovenka" u kojem BiH također ima koproducentskog udjela.

U takmičarskom programu biće prikazani rumunski film 'Prije svega, Felicia', mađarski film "Prijenos" Rolanda Varnika, "Istočni komadi" bugarskog autora Kamena Kaleva, "Ljudi na mostu" turske autorice Asli Ozge te grčki film "Očnjak" autora Yorgosa Lanthimosa.

Prije prezentacije potpisani su i ugovori o nastavku saradnje sa Austrian Airlinesom i DHL-om. Glavnu nagradu za najbolji igrani film u iznosu od 25.000 eura i ove godine obezbjeđuje Evropska komisija, a specijalnu nagradu žirija od 10.000 eura prijateljica SFF-a Agnes B. Što se celebrity gostiju i gostiju iz vrha filmske industrije tičeove godine tiče, Purivatra nije želio još govoriti o konkretnim imenima, ali je kazao kako će svi biti i više nego prijatno iznenađeni.