Stellan Skarsgard
0

'Kažu da sam se sjajno zabavio u Sarajevu'

Sarajevo-x.com
Stellan Skarsgard (Foto: Sarajevo-x.com)
Stellan Skarsgard (Foto: Sarajevo-x.com)
Na današnjem programu "Na kafi sa…“ gostovao je Stellan Skarsgard, švedski glumac i ovogodišnji kustos Fondacije Katrin Cartlidge, koji je govorio o svojim glumačkim počecima, prijateljstvu sa Katrin Cartlidge, radu sa sjajnim danskim rediteljom Larsom von Trierom, holivudskim blockbusterima i boravku u Sarajevu.

Na početku programa prisjetio se kako je upoznao britansku glumicu čije ime nosi fondacija za podršku mladim umjetnicima, na snimanju filma "Breaking the Waves", kada je reditelj tražio glumicu 'dovoljnu hrabru da radi sa ludim danskim rediteljom, da se skine i ode u krevet sa srednjovječnim Šveđaninom'.

"Svi koji su gledali film znaju da u njemu ima dosta golišavosti i kada sam na setu snimao scenu seksa u toaletu sa Katrin, ona me faktički silovala. Tada smo se svi oduševili njome. Kada se prije smrti razbolila i otišla u bolnicu, svi smo mislili da se radi se o trovanju hranom ili nečem bezopasnom. Vijest o njenoj smrti je bila strašna", kazao je Skarsgard.

On će večeras u Narodnom pozorištu dodijeliti nagradu stipendistici Fondacije, Juaniti Wilson. Ovogodišnji kustos objasnio i zašto je baš izabrao film "The Door" i njegovu autoricu za dobitnika jednogodišnje stipendije.

"Juanita je napravila vrlo jednostavnu priču, istovremeno prelijepu i šokantnu. Posebno me dojmio način na koji je licima likova iz filma dala prostora, te istakla njihovu zbunjenost i težinu osjećaja da ne mogu kontrolisati vlastiti život", rekao je Skarsgard.

Foto: SFF.ba
Foto: SFF.ba

Otkrio je također da je njegov prvi glumački angažman bio u teatru, kada je imao samo sedam godina. Čak se i prijavio na akademiju scenskih umjetnosti, ali ga nisu primili. Ipak, toga nije obeshrabrilo te je i dalje radio u pozorištu, 'nosio lažne noseve i tajne zanata učio od starijih kolega'. No, njegova ambicija bila je da postane diplomata.

"I dalje imam želju da budem diplomata, a do tada ću da uživam u onome što trenutno radim ", istakao je.

Skarsgard iza sebe bogatu glumačku karijeru, pojavljivao se u nacionalnim i međunarodnim filmovima, ali i onim velikim holivudskim. Posebno ističe saradnju sa rediteljom Larsom von Trierom, sa kojim je radio na filmovima "Breaking the Waves", "Dancer in the Dark" i "Dogville".

"Sa njim je jako zabavno raditi, on je ujedno neurotičan, inteligentan i ranjiv, a ima odličan smisao za humor. Glumac kada radi sa njim uopće nema nikakvu odgovornost", naveo je on.

Na pitanje koja je po njemu razlika između holivudske filmske industrije i nezavisnih produkcija, kazao je kako sa velikim produkcijama uvijek imate manje slobode i prostora za kreativnost. Neke uloga koje je odbio, uradio je to ili iz političkih razloga ili jednostavno 'zato što su bili glupe'.

Foto: SFF.ba
Foto: SFF.ba

Iako je slavu stekao još kao mladić, ulogom u TV seriji "Bombi Bitt Och Jag" prije 40 godina, publici je napoznatiji po ulogama u uspješnim filmovima kao što su "Good Will Hunting", "Mamma Mia!" i "Pirates of the Caribbean" 2 i 3, te u filmu Rona Howarda "Angels & Demons". Kratko se osvrnuo i na ulogu u mjuziklu "Mamma Mia", u kojem je glumio uz Pierca Brosnana i Colina Firtha.

"Bilo je jako zabavno. Nas trojica glumaca nismo bili tu da pjevamo ili da plešemo, doveli su nas na set samo da nas ponize", rekao je kroz smijeh.

Za Skarsgarda je neobično i to da ima sedmero djece, što je prava rijetkost u svijetu poznatih, ali za sebe kaže da je lijen otac.

"Mislim da se roditelji ne bi trebali toliko petljati u život svoje djece. Oni čim napune 16 godina trebaju odlučivati o svom životu i naravno odseliti se...Ali, oni naravno nikako da odu", kazao je on.

Ovaj šarmantni glumac prvi put je u Sarajevu. Jučer poslijepodne je stigao na sarajevski aerodrom, a poslije se sjeća 'da je pao mrak i da su mu rekli da se sjajno zabavio'. Od domaćih filmova pogledao je samo Oscarom nagrađenu "Ničiju zemlju".

Novinare je zanimalo da li planira da se okuša u nekom bosanskohercegovačkom filmu."Nikada me niko nije ponudio. Ne bih imao ništa protiv da glumim u bh. filmu, ako mi se pruži prilika", poručio je.