Arheološko istraživanje
0

Kašnjenje zbog neažurnosti ministarstva prometa i komunikacija BiH

FENA
Zbog neažurnosti u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH došlo je do višemjesečne odgode u realizaciji izuzetno važnog arheološkog projekta - "Orijentaciono arheološko istraživanje na trasi koridora Vc na području Federacije BiH".

U Izvještaju o radu Centra za balkanološka ispitivanja Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH, koji je objavljen u posljednjem izdanju Godišnjaka Centra za balkanološka ispitivanja ANUBiH, navodi se da je još početkom 2008. godine potpisan ugovor s Ministarstvom obrazovanja i nauke Federacije BiH za finansiranje ovog projekta.

Budući da druge nadležne institucije nisu učinila apolutno ništa na istraživanju i zaštiti postojećih i potencijalnih arheoloških lokaliteta duž trase koridora Vc, Centar za balkanološka ispitivanja je okupio grupu stručnjaka za realizaciju ovog projekta koji bi trebalo da bude pripremna faza za zaštitna istraživanja. A zaštitna istraživanja trebalo bi izvesti prije samih građevinskih radova.

Uprkos svim urgencijama i dopisima tokom cijele prošle godine, navodi se u Izvještaju, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH je potrebnu dokumentaciju dostavilo tek u decembru (plan trase puta s potrebnom dokumentacijom). Zbog toga je realizacija projekta odgođena za prvi kvartal ove godine.

Osim Izvještaja o radu, u posljednjem broju Godišnjaka objavljen je niz značajnih radova.

Mr. Snježana Vasilj i Melisa Forić objavile su preliminarni izvještaj o istraživanju grobne humke na lokalitetu Desilo, u Hutovom Blatu, gdje je otkriveno 18 grobnih cjelina sa 24 skeleta. Zaključile su da pitanje kulturno-povijesne interpretacije ovih nalaza za sada ostaje otvoreno, te da ostaje nada da će daljnja istraživanja pružiti mogućnost za nova saznanja i konkretnije zaključke i u ovom pogledu.

Između ostalog, Mr. Zilka Kujundžić - Vejzagić pisala je o ranoj metalurgiji u centralnoj Bosni, dr. Salmedin Mesihović o rimskom pjesniku Ovidiju i Iliriku, dok je posthumno objavljen rad Veljka Paškvalina "Kamenjača, Breza kod Sarajeva - mladoželjeznodobna i rimska nekrepola".