Knjiga Nigela Cawthornea
0

Karadžić jedan od deset najvećih svjetskih zlotvora

Sarajevo-x.com
Engleski pisac Nigel Cawthorne nedavno je objavio knjigu pod nazivom 'The World's Ten Most Evil Men', a među najvećim zlotvorima se našao i bivši predsjednik RS-a, koji je optužen za ratne zločine i genocid, Radovan Karadžić.

U knjizi autora Cawthornea pominje se deset najvećih svjetskih zlotvora koji su i danas među živima. Neki od njih su iza rešetaka poput serijskog ubice Dennisa Nilsena, te Charlesa Mansona, vođe sekte koja je višestrukim ubodima noža usmrtila trudnu ženu redatelja Romana Polanskog, Sharon Tate.

No, neki su još uvijek na slobodi, a tu Cawthorne najprije spominje najtraženijeg teroristu Osamu bin Ladena.

Među najvećim svjetskim zlotvorima našao se i Robert Mugabe, još uvijek aktuelni predsjednik Zimbabvea koji neprestano krši osnovna ljudska prava naroda svoje zemlje, te sve više ekonomski osakaćuje državu koju vodi.

U knjizi se spominje i Austrijanac Josef Fritzl koji je 24 godine u podrumu držao zatočenu kćer s kojom je imao sedmero djece.

Jedan od najvećih svjetskih zlotvora je i Radovan Karadžić, haški optuženik kojem je upravo počelo suđenje.

Karadžić se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriji 27 bh. općina, uključujući dvije tačke za genocid, počinjen tokom agresije na BiH od 1992. godine do 1995. godine.

U knjizi koja predstavlja zastrašujući podsjetnik da monstrumi zaista postoje našli su se i Colonel Mengistu Haile Mariam, Charles Taylor, Ian Brady i Peter Sutcliffe.

Inače, Nigel Cawthorne je autor brojnih historijskih i krimi romana pisanih po istinitim događajima.